Kvůli xenofobním a rasistickým výrokům rozpuštěno shromáždění Národní strany

Praha - Úředníci pražského magistrátu rozpustili dnešní shromáždění krajně pravicové Národní strany na Václavském náměstí. Vysvětlili to xenofobními a rasistickými výroky, které zazněly z úst řečníků. Zhruba hodinové demonstrace, na níž se promítal kontroverzní protiislámský film Fitna (Rozvrat), se zúčastnilo několik desítek lidí.

V místě konání demonstrace byl soudní znalec, který výroky řečníků vyhodnotil jako protiprávní. Úředníci se rozhodli akci rozpustit při projevu Pavla Sedláčka, podle mluvčí policie Tomáše Hulana policie zřejmě zahájí úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. 

Účastníkům shromáždění se rozhodnutí úředníků nelíbilo, nicméně jejich rozhodnutí respektovali. Sbalili si mikrofony, vlajky a transparenty a část jich odešla pryč, někteří další zůstali na místě. Policie nemusela zasáhnout právě proto, že účastníci akce výzvu magistrátních úředníků
uposlechli.  

Akce nacionalistů začala vpodvečer projevem bývalého volebního lídra Jana Skácela. Ještě před začátkem shromáždění promítli zástupci strany na velkoplošné obrazovce kontroverzní protiislámský film Fitna (Rozvrat) nizozemského krajně pravicového poslance Geerta Wilderse. Národní strana zvala na akci s tím, aby lidé přišli podpořit „jedinou pronárodní politickou stranu v České republice“.