Muslimové podají trestní oznámení kvůli shromáždění Národní strany

Brno - Brněnští muslimové a přátelé muslimských národů ze sdružení Libertas Independent Agency podají trestní oznámení kvůli úternímu mítinku ultrapravicové Národní strany na Václavském náměstí v Praze. Organizátoři na shromáždění promítli protiislámský film Fitna (Rozvrat) a pronesli několik projevů, po kterých úředníci demonstraci rozpustili.

Přesto, že je trestní oznámení zacíleno na organizátory akce, chtějí ho muslimové podat na neznámého pachatele. Domnělým trestným činem je podle sdružení podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Libertas Independent Agency také uvažuje o tom, že podá na ministerstvo vnitra žádost o přezkoumání registrace Národní strany, která podle nich možná porušuje platné zákony. „K tomuto kroku jsme se rozhodli na základě skutečnosti, že policejní odborník na extremismus rozhodl o rasistickém a xenofobiím podtextu shromáždění Národní strany,“ uvedl Lukáš Lhoťan ze sdružení Libertas.

Podle něj podnítí muslimové z Brna širší spolupráci náboženských společností a etnických menšin. Pro začátek rozešlou dopis s výzvou k uspořádání setkání. „Cílem je dohodnout společnou deklaraci o postoji českých náboženských a etnických společenství k narůstajícím aktivitám xenofobiích a rasistických skupin,“ dodal Lhoťan.

Mítink Národní strany byl podle soudního znalce protiprávní

Úterní akci nacionalistů rozpustili úředníci pražského magistrátu. Vysvětlili to xenofobními a rasistickými výroky, které zazněly z úst řečníků. Zhruba hodinové demonstrace, na níž se promítal kontroverzní protiislámský film Fitna (Rozvrat), se zúčastnilo několik desítek lidí. V místě konání demonstrace byl soudní znalec, který výroky řečníků vyhodnotil jako protiprávní. 

Národní strana je neparlamentní stranou, která působí na české politické scéně od roku 2002. Strana dlouhodobě vystupuje proti Evropské unii, přistěhovalcům, Romům a zaujímá protiislámské postoje. Aktivity Národní strany sleduje i Bezpečnostní informační služba, podle jejíž výroční zprávy za rok 2007 se strana podílela na celé řadě kontroverzních akcí, jejichž cílem bylo upoutat zájem médií a dostat stranu do povědomí široké veřejnosti.

Před mešitou v Brně se sešla desítka příznivců krajně pravicové Národní strany.
Zdroj: ČT24