Kalousek chce mimořádnou schůzi sněmovny kvůli bankovním vkladům

Praha - Vláda chce svolat mimořádnou schůzi sněmovny, na které by chtěla projednat vyšší ochranu bankovních vkladů. V Poslanecké sněmovně to prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek. Termín schůze zatím není jasný, předseda sněmovny by ji ale musel svolat do deseti dnů poté, co obdrží žádost.

Kabinet v půlce října přijal novelu zákona o bankách, který zvyšuje pojištění vkladů v bankách na 100 procent do maximálního limitu 50.000 eur (asi 1,24 milionu Kč). Ministři přistoupili k návrhu v reakci na současné dění na finančních trzích. Vzhledem k časovým lhůtám ji ale nestihli zařadit na program současné schůze. 

Ministr Kalousek reagoval na vystoupení svého stínového protějšku z ČSSD Bohuslava Sobotky. Ten vládu kritizoval za liknavost a pomalý postup a tvrdil, že vláda tak ohrožuje peníze vkladatelů. Poukazoval přitom na to, že například vláda Německa se už zaručila za všechny vklady. ČSSD je prý ochotna podpořit program takové mimořádné schůze, na které by se navýšení ochrany vkladů projednávalo. 

Podle Kalouska však šlo v Německu o politickou proklamaci, za kterou nenásledoval žádný legislativní krok. Vklady střadatelů jsou prý v českých bankách bezpečné. „Je jistě legitimním právem opozice učinit poměrně velké divadlo kolem něčeho, co je docela normální obyčejný proces,“ prohlásil na adresu opozice.