Část Brna chce změnu v projektu stavby velkého městského okruhu

Brno - Brněnská městská část Žabovřesky požaduje, aby se v projektu stavby další části velkého městského okruhu udělaly změny. V etapě, která naváže na nynější ražbu tunelů Dobrovského, bude dobudován okruh právě v Žabovřeskách. Stavba je podle starosty čtvrti naplánována tak, že z Bráfovy ulice se lidé budou dívat do osmimetrové zdi. Místní s tím nesouhlasí a radnice požaduje, aby zeď nahradil zelený pás, řekl starosta Žabovřesk Aleš Kvapil.

Podle starosty radnice s požadavkem přichází včas. Stavba se nyní projektuje a příští rok na jaře by měly být hotové první plány. „Tam bychom chtěli, aby ta opatření už byla zachycena,“ uvedl starosta. Podle něj by namísto zdi měli stavbaři k silnici navršit val zeminy a osázet ho zelení. Lidé by se tak z ulice nedívali do zdi, ale do zeleně. Místo na zelený koridor prý kolem silnice je.

Žabovřesky si zároveň přejí přes budoucí širokou frekventovanou silnici most pro pěší. Dnes lidé stávající silnici přecházejí po přechodech pro chodce, ty však z rozšířené vozovky zmizí. Most by podle starosty měl zamezit tomu, aby okruh městskou část zcela rozdělil a odřízl od budoucí rekreační zóny Žabovřeské louky. „Dále bychom chtěli, aby tam byla i napojena místní doprava, která je nyní vyloučena,“ řekl starosta.

Výstavba brněnského velkého městského okruhu je státní investicí a spravuje ji Ředitelství silnic a dálnic. Brnu okruh, jímž by se dalo rychle objet širší centrum města, stále chybí. Loni stavbaři dokončili mimoúrovňovou křižovatku v ulici Hlinky nedaleko Žabovřesk, letos zahájili ražbu tunelů Dobrovského na druhém konci městské části. Celý okruh by ale měly scelit ještě další stavby. Hovoří se například o mostu přes řeku Svitavu v lokalitě Tomkovo náměstí nebo budování tunelu pod brněnskou lokalitou Akátky. Celý by měl být dokončen nejdříve v roce 2026.