Topolánek: Nejspíš budu kandidovat proti Bémovi, chci zachovat standardy ODS

Praha - Premiér a dosavadní předseda ODS Mirek Topolánek v dnešním pořadu Události, komentáře řekl, že bude nejspíš proti prvnímu místopředsedovi ODS Pavlu Bémovi kandidovat na post předsedy strany. Chce tak zachovat principy a směr občanské demokracie. "Zatím mě Pavel Bém nepřesvědčil, že bude pokračovatelem toho, co je podle mě správné," řekl Topolánek. O kandidatuře se ale chce definitivně rozhodnout v příštích dnech. Vyjádřil se i k dnešnímu jednání Poslanecké sněmovny, která zahájila proces přijetí smluv o americkém radaru. Podle Topolánka je umístění radaru důkazem české náležitosti k Severoatlantické alianci.

„Pomyslný prapor k boji držím nahoře. V tuto chvíli je mé rozhodnutí jasné - budu kandidovat,“ řekl Topolánek. Zároveň připustil, že to byl on, kdo Pavla Béma vyprovokoval k boji o post předsedy. „Souboj bude otevřený a konečně se po letech schovávání postaví Pavel Bém. Nelíbilo se mi, že stále zůstává skrytý vzadu a útočí ze zákrytu,“ sdělil o Bémovi. Jako hlavní motiv pro kandidaturu uvedl, že chce uchovat standardy a směřování občanské demokracie.

Pokud by nakonec Mirek Topolánek na post předsedy nakandidoval, chce se o něj ucházet poslanec ODS Oldřich Vojíř. S nynějším předsedou prý svůj úmysl nekonzultoval, dodal ale, že je mu Topolánkův program blízký.

Topolánek: Bémův koaliční potenciál není vysoký

Z premiérových slov vyplývá, že to by Pavel Bém nemusel zaručit. „Přistoupím jen na takové řešení, které bude znamenat pokračování mé politiky, ať už jí budu dělat já, nebo někdo jiný. Pavel Bém se dlouhodobě vyjadřuje o koaličních partnerech, tedy jediné možnosti než je spolupráce s ČSSD, tak, že jeho koaliční potenciál není vysoký,“ varoval Topolánek.

Topolánek se vyjádřil k povolební situaci v ODS a opětovně odmítl, že by právě on prohrál volby. „Pouze přejímám politickou odpovědnost. Ve volbách jsem nekandidoval a kampaň jsem nevedl. Moje chyba je, že jsem podlehl regionálním politikům, kteří požadovali decentralizovanou kampaň bez vládních zásahů,“ řekl premiér. Zdůraznil, že vina leží i na místopředsedovi Bémovi, který by měl ve chvíli, kdy předseda strany stojí ve funkci premiéra, stranu více řídit: „Od Pavla Béma jsem očekával víc, což se nestalo.“

Tradice české politiky: Topolánek pro radar, Paroubek proti

Premiér se vyjádřil i k dnešnímu projednávání smluv s USA o zřízení radarové základny v Brdech a o podmínkách pobytu amerických vojáků na českém území. Na jednání sněmovny proti radaru vystoupili opoziční poslanci, předseda ČSSD Jiří Paroubek varoval před změnou amerického přístupu v případě, že bude zvolen prezidentem Barack Obama.  „Po nástupu nové americké administrativy se v zahraniční politice USA prý nic nezmění. Větší nesmysl jsem neslyšel. Změní se strategie i taktika v zahraniční politice Spojených států,“ řekl na poslanecké schůzi Paroubek.

Mirek Topolánek nesouhlasí. „Celý projekt začal za demokratického prezidenta Clintona a právě za jeho vlády se schválil program, který rozšiřoval protiraketovou obranu i na americké spojence. Nemyslím si, že by došlo ke změně, kdyby byl zvolen demokratický kandidát Barack Obama. A převážně demokratický Kongres tento koncept jasně podpořil,“ řekl Topolánek. Zároveň dodal, že požádal o prodloužení jednání o 60 dní, aby se tak týkalo i nového prezidenta.

Paroubek varoval před případným ruským útokem, podle Topolánka se ale výroky Ruska vztahují především k domácí politice. Připustil ovšem, že vize Ruska vrátit si zpět komunistickou sféru vlivu nabývá na síle a střední Evropu považuje za svůj geopolitický prostor. Způsobem uchování si nezávislosti Čechů je jasně definovat své území v Severoatlantické alianci - tím má být i přijetí radaru.

Jiří Paroubek
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK