Policie varuje řidiče před zvýšeným provozem v době Dušiček

Praha - S blížícím se svátkem Památky zesnulých, který letos připadá na první listopadovou neděli, varují policisté před zvýšeným provozem i před špatným podzimním počasím. Na Dušičky vyjíždí na silnice i mnoho "svátečních řidičů", což přispívá ke zvýšenému počtu dopravních nehod.

Od posledního říjnového pátku do prvního listopadového pondělí zahynulo v loňském roce na silnicích podle policejních statistik 33 lidí, což je o více než sedm procent více, než byl celoroční průměr. Nehod se v témže období stalo celkem 5 408, což převyšovalo celoroční průměr o více než osm procent.

Statistiky dále prozrazují, že počet „dušičkových“ nehod byl za posledních osm let nejvyšší v roce 2006, kdy karamboly přesáhly průměr téměř o 16 procent. Na přelomu října a listopadu zůstalo na silnicích nejvíce mrtvých v roce 2003 - tehdy si nehody vyžádaly 51 životů.

Policisté upozorňují, že řidiči musí v tomto období více než kdy jindy počítat s nepřízní počasí a přizpůsobit jí styl jízdy. Zapomenout by měli i na agresivitu a spěch.