Tachovští policisté jsou podezřelí z výměny krve opilého řidiče

Tachov - Inspekce ministra vnitra řeší skandál s výměnou krevního vzorku opilého řidiče. V aféře, o které jako první informoval deník Právo, přitom figurují sami policisté. Podle deníku zastavila hlídka kličkujícího řidiče 8. března v noci v Plané na Tachovsku. Měřicí přístroj u něj ukázal 1,47 promile alkoholu v dechu, muž byl převezen na odběr krve. Druhý den vzorek putoval na expertizu, jež ale alkohol vyloučila. Následně se zjistilo, že vyšetřovaná krev řidiči nepatřila a někdo vzorek vyměnil.

Zkumavku s krví měli policisté po odběru v lednici na služebně, na soudní lékařství ji poslali až druhý den. „Na základě vlastního šetření bylo zjištěno, že v dané věci je značný rozpor mezi nadýchanou hodnotou a výsledkem rozboru krve,“ informoval mluvčí okresního policejního ředitelství v Tachově Václav Blahník. Záměnu vzorku přímo v laboratořích ale vedení ústavu naprosto vylučuje, jakoukoli manipulaci se vzorkem popírají i policisté. Okresní policejní ředitelství v Tachově právě proto předalo případ inspekci ministra vnitra.

Záměna krve pomohla podezřelému řidiči vyhnout se trestnímu stíhání za ohrožení pod vlivem návykové látky. Policie důkaz nemá a řidič konzumaci alkoholu popírá - jeho případ byl proto odložen.

Stejnou aféru už tachovská policie zažila. V roce 1999 havaroval se služebním vozem bývalý člen vedení okresního policejního ředitelství Stanislav Barhoň. Kvůli podezření, že řídil opilý, mu kolegové nechali odebrat krev. Zkumavku s krví uložil tehdejší policejní ředitel Jan Kuržeja do lednice svého sekretariátu, kde ji Barhoň vyměnil.