Městští strážníci budou moci nadále měřit rychlost

Praha - Městská policie bude smět i nadále měřit rychlost, ale jen na místech určených Policií ČR. Se změnou počítá novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou dnes schválila Poslanecká sněmovna ve třetím čtení. Strážníci by tak měli měřit jen tam, kde je ohrožena bezpečnost a plynulost provozu. Trestné činy policistů by měli i v budoucnu vyšetřovat státní zástupci. Novelu musí ještě podepsat prezident.

Podle novely by strážníci měli měřený úsek označit značkami. Pokud obec svou policii nemá, bude se moci dohodnout s jiným městem a jeho strážníky si půjčit. Dostat dopravní policisty do malých obcí je obtížné. „Obce na městské policisty nevidávají peníze proto, že by jich měly mnoho, ale proto, že státní policii lec kam nedostanou,“ uvedla starostka Rybitví Naděžda Hubáčková (nez.). Policie ČR se podle svého prezidenta Oldřicha Martinů nebojí, že jí přibyde práce, se strážníky už spolupracovala i dříve.

Sněmovna dříve při schvalování policejní reformy rozhodla o tom, že městská policie by měla od příštího roku ztratit možnost měřit rychlost a posvětil to i Senát. Ministr vnitra Ivan Langer poté členům horní komory slíbil, že tuto pravomoc strážníkům vrátí, ale za zpřísněných podmínek.

Spolu s koalicí hlasovali i někteří komunisté  

Někteří opoziční i koaliční poslanci ale stále trvají na tom, že městská policie by rychlost měřit neměla. Ani zpřísněné podmínky podle nich nezaručí, že města a obce nebudou využívat radary jako zdroj příjmů. Langer to ale odmítá: „Vždycky najdete nějakého pitomce v jakémkoliv sboru, ať již policejním, strážnickém, parlamentním nebo vládním.“

ČSSD dnes odmítla navrhované znění novely podpořit a většinou se hlasování zdržela. Podle jejího poslance Jeronýma Tejce by si norma zasloužila, aby ji sněmovní výbory ještě znovu projednaly a aby vzniklo „systémové řešení“. K opozici se přidali i čtyři z nezařazených poslanců. Novelu naopak podpořil jeden z přeběhlíků Miloš Melčák. Spolu s koalicí hlasovali tentokrát i někteří komunisté. 

Výpisy z bodového rejstříku zajistí i Czech POINT

Spolu se změnami silničního zákona novela napravila také chybu v trestním řádu, která vznikla při schvalování reformy policie. Podle tehdejšího rozhodnutí poslanců by od příštího roku nemohla trestné činy policistů vyšetřovat ani inspekce policie, ani státní zástupci. Vláda proto v „opravné“ novele navrhla, aby trestné činy policistů i v příštích letech vyšetřovali státní zástupci.

Prostřednictvím systému Czech POINT má vládní novela rovněž umožnit řidičům získat výpisy z bodového rejstříku o tom, zda a o kolik bodů přišli kvůli svým dopravním prohřeškům. Tuto možnost tak budou mít na obecních a krajských úřadech nebo na některých poštovních pobočkách.

  • Měření rychlosti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/287/28683.jpg
  • Logo Czech POINT autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/33/3241.jpg