Julínek: Je třeba zvýšit platy i kompetence zdravotních sester

Luhačovice - S nedostatkem kvalifikovaných zdravotních sester se české zdravotnictví musí vypořádat zvýšením platů, posílením kompetencí a změnou systému ve vzdělávání sester. Nový návrh má zamezit stále častějšímu odchodu absolventů do zahraničí. Dohodli se na tom ministr Tomáš Julínek (ODS) s prezidentkou České asociace sester (ČAS) Danou Juráskovou. Novinářům to řekli po dnešním jednání sněmu předsedkyň a předsedů ČAS.

Kromě krátkodobých kroků, zahrnujících navýšení odměn pracovníkům v krajských a státem provozovaných nemocnicích, by se podle ministra mělo přikročit k systémovým opatřením. Další změnou by mělo být posílení kompetencí sester při provádění některých zdravotnických úkonů. Jednou z hlavních změn by podle něj mělo být navýšení ceny práce sester v sazebníku zdravotnických výkonů. To by v praxi umožnilo, aby byla jejich práce zdravotními pojišťovnami lépe hrazena.

Odstranit by se podle Julínka měly i některé chyby v systému vzdělávání. Například velká část absolventů oboru zdravotnický asistent nyní raději pokračuje v dalším studiu, a do zaměstnání proto nastupuje později nebo z oboru úplně odchází.

Podle statistik chybělo letos v červnu v českých nemocnicích více než 1000 sester. Prezidentka ČAS Dana Jurásková se však domnívá, že číslo může být ve skutečnosti až pětinásobné. Jejich absenci pak nemohou nahradit ani kvalifikované sestry, které do ČR přicházejí z jiných evropských zemí.