Komunisté připravují právní analýzu pro obhajobu strany

Praha - Výkonný ústřední výbor KSČM připravuje právní analýzu shromažďující argumenty, které mají vyvrátit údajnou neústavnost jejich strany. Analýzu hodlají předložit v případě, že se vláda rozhodne nechat prověřit legitimitu KSČM. Předseda Vojtěch Filip na dnešním zasedání výboru upozornil, že senátoři při projednávání zprávy o možném porušování ústavy a zákonů ze strany KSČM nedodrželi jednací řád. Z toho důvodu je rozhodnutí horní komory nelegitimní a nemůže mít žádný následek.

Podle předsedy strany nebyla dodržena základní pravidla. „Něco tak právně irelevantního jsem ještě nečetl,“ uvedl předseda komunistů. Pokud by vláda skutečně podala podnět k Nejvyššímu správnímu soudu NSS na rozpuštění komunistů, bude muset podle Filipa počítat s kontakty KSČM ve většině zemí a poškozením jména české vlády ve světě. „Česká vláda by ztratila jakoukoli důvěryhodnost v mezinárodních jednáních,“ řekl Filip s tím, že v OSN je řada států s komunistickými vládami, které by jeho stranu podpořily.

S návrhem, aby vláda požádala NSS o zrušení strany, přišel Senát na základě studie zprávy komise pro posouzení ústavnosti KSČM. Při senátním projednávání byli proti návrhu pouze komunisté, sociální demokraté se hlasování zdrželi, stejně tak i dva občanští demokraté. 

Závěrečná zpráva komise má i s přílohami několik stovek stran a obsahuje 76 nejzávažnějších indicií z dokumentů KSČM a projevů jejích představitelů. Podle shromážděných materiálů KSČM porušuje ústavu tím, že neodmítá násilí jako prostředek k dosažení svých cílů. Naopak marxismus-leninismus je podle ní spolehlivou ideologickou zbraní. Komunisté podle dokumentů, které komise shromáždila, podporují režimy používající násilí.

„Pokud Vojtěch Filip tvrdí, že je potřeba navrátit se k Leninovým myšlenkám, které jsou v jádru humanistické, v tom případě se jedná o adoraci násilí, což odporuje ústavě,“ uvedl senátor Jaromír Štětina. Většina z členů Výboru KSČM však poukazuje na absenci jakéhokoliv podněcování násilí ve stanovách strany.

Stará hesla prý neznamenají možnost návratu diktatury proletariátu či jiných myšlenek. Komunisté je záměrně používají kvůli svým tradičním voličům. Tvrdí to autor knihy o komunistické straně Petr Dudek.