Mezi Paroubkem a Topolánkem tají ledy - kvůli českému předsednictví

Praha - Vládě Mirka Topolánka by se během předsednictví Evropské unii mohlo dýchat trochu volněji. Předsedové dvou nejsilnějších stran totiž  deklarovali vstřícnější a méně konfrontační vztahy svých stran. Jiří Paroubek ale v Nedělní partii občanským demokratům pohrozil, že nebude-li vláda korigovat svoji politiku, sociální demokraté proti ní budou nadále bojovat stejně tvrdě jako doposud a budou se ji pokoušet svrhnout. Současně ale oznámil, že pokud vláda svojí politiku pozmění, mohla by vydržet až do konce řádného funkčního období, tedy do roku 2010.

Smířlivý postoj zaujal vůči ČSSD i Topolánek. Na mimořádném brífinku, na němž oznámil svou kandidaturu na předsedu ODS, prohlásil: „Domluvit se s Jiřím Paroubkem na organizaci předsednictví a na zahraničně politickém směřování lze, ale udělat z toho princip a dohodnout se s ČSSD na obchodu, to je smrtící a pro mne nepřijatelné“. 

Paroubek potvrdil, že české předsednictví v EU patřilo k hlavním tématům jeho čtvrteční schůzky s Topolánkem. Řekl, že ji inicioval premiér a že to nebylo v posledních dvou letech jejich první setkání. Odmítl prozradit, o čem konkrétně mluvili. Schůzku označil za velmi korektní a za „první sondáž“ a uvedl, že šéfové vlády a opozice by spolu měli mluvit. Popřel tvrzení, že debatovali o tom, že Paroubek by se stal předsedou sněmovny a vláda by výměnou za to dokončila celé funkční období. 


O možném smíru mezi vládou a opozicí v době předsednictví se v uplynulých měsících mluvilo několikrát, někteří politici přitom za vzor považovali obdobnou dohodu ve Slovinsku. Část politiků ale smysl takové dohody zpochybňovala a argumentovala tím, že ani po dobu slovinského předsednictví prý stejně nefungovala.