Olga Zubová hodlá odejít z vedení Strany zelených

Praha - Poslankyně Strany zelených (SZ) Olga Zubová se rozhodla, že 22. listopadu na jednání republikové rady nabídne svou funkci předsedkyně tohoto orgánu k dispozici. Rozhodnutí zdůvodnila neochotou nadále se podílet na politice, kterou prosazuje současný předseda zelených Martin Bursík. K záměru Zubové opustit vedení strany výraznou měrou přispěl neúspěch zelených v nedávno proběhlých volbách.

Jak ukázal krach SZ v nedávných krajských a senátních volbách, mají voliči podle Zubové podobný názor, ale předsednictvo z toho dosud nevyvodilo žádné důsledky. „Jednou z příčin propadu SZ ve volbách byl odklon od zeleného programu a nabídka konceptu M. Bursíka, který odmítá jiné názorové proudy ve SZ,“ míní poslankyně, která má kvůli opakovanému hlasování v rozporu s koalicí nálepku „rebelující“.

Představenstvo strany bylo minulý týden podrobeno kritice od nespokojených členů, kteří vedení strany vyzvali k převzetí osobní odpovědnosti za neúspěch v nedávných krajských a senátních volbách. Strana zelených nezískala žádného senátora a ztratila i své dva dosavadní krajské zastupitele. Požádala v ní také vedení o jednání o postoji k výstavbě amerického radaru v Brdech, o dopravě, zdravotní a zahraniční politice. Do konce října tento apel podle internetových stránek www.vyzvapredsednictvu.cz podepsalo 191 členů, předsednictvo na něj ale podle Zubové dodnes nereagovalo.

„Politika mrtvého brouka je pro voliče, ale i pro straníky samotné nepřijatelná. Ignorováním výzvy dává předsednictvo najevo pohrdání členskou základnou,“ stěžuje si Zubová. Pod výzvou je podepsána také druhá nespokojená poslankyně zelených Věra Jakubková nebo bývalá místopředsedkyně Dana Kuchtová, která byla protikandidátkou Bursíka na zářijovém sjezdu SZ v Teplicích.