Žloutenka je podle Víta již bezpečně na ústupu

Praha - Hlavní hygienik ČR Michael Vít dnes ujistil veřejnost o faktu, že epidemie výskytu hepatitidy A je v České republice již za zenitem. Podle statistik se v minulém týdnu nakazilo 59 osob, což je o polovinu méně, než týden předtím. Největší počet hlásí tradičně Praha, a to 34. Ve středních Čechách se počet nemocných zvýšil o sedm. V ostatních krajích se počet nových případů pohyboval okolo jednoho až čtyř. Celkem v ČR od ledna "nemoc špinavých rukou" napadla 1 163 lidí. Loni onemocnělo hepatitidou typu A 128 lidí.

Vzestup onemocnění žloutenkou odeznívá i v Olomouckém kraji, kde dříve nemocnost stoupala. Minulý týden tam přibylo pouze jedno onemocnění. Olomoucký kraj celkem od počátku roku zaznamenal 90 případů nemoci. „Tendence je jistě sestupná,“ řekl Vít.

Epidemie žloutenky vypukla na počátku letních prázdnin, původně v komunitě injekčních uživatelů drog v Praze. Velmi rychle se rozšířila do okolí Prahy i mezi lidi mimo rizikové skupiny. Inkubační doba činí 14 až 50 dní. Zpočátku se nemoc projevuje jako chřipka. Postižený má zvýšenou teplotu, bolí ho hlava a svaly, je unavený, má rýmu a kašel. Přidat se může zánět spojivek a poté žaludeční a střevní problémy. Ve vlastní fázi onemocnění se objevuje „žloutenka“, kdy má člověk tmavší moč, světlou stolici a svědí ho kůže.