Skokan: Komunikace s voliči byla základem volebního neúspěchu ODS

Praha/Liberec - Odstupující hejtman Libereckého kraje Petr Skokan vidí hlavní příčiny volebního neúspěchu ODS v nešikovné komunikaci s voliči. Pokud chce jít ODS do příštích voleb s ambicemi, musí podle Skokana nabídnout jiný způsob kontaktu s veřejností. Klíčová je taktéž změna na postu předsedy strany. Po prosincovém kongresu by Skokan v čele strany rád viděl Pavla Béma. Odmítá však zjednodušovat soudy nad neúspěchem a označit Topolánka za jediného viníka volebního fiaska.

„Od lidí v našem regionu často slyším nelichotivé komentáře na naše čelní stranické politiky. V takovém vztahu se již nedá pokračovat. ODS by měl do dalších voleb vést propagátor nových myšlenek a zároveň sjednocovatel. Pavel Bém je navíc nejpopulárnějším politikem,“ nechal se slyšet Petr Skokan v rozhovoru pro ČT.

Odstupující hejtman však nehodlá schvalovat vinu na jednotlivé osoby, podíl na prohraných volbách mají podle něho také hejtmani. Příčinu vidí v nedůrazném prosazování zájmů regionální politiky. Vládě naopak vytkl malou snahu o vyslyšení podnětů z hejtmanských pozic. „Nad Mirkem Topolánkem v žádném případě nelámu hůl. Po jeho schůzi se všemi hejtmany z minulého týdne cítím ochotu vyslechnout naši kritiku. Byl bych však rád, kdyby se to dělo ještě před kongresem,“ dodal Skokan.

Po éře v čele Libereckého kraje Skokan na regionální politiku v žádném případě nehodlá zanevřít. Zaměřuje se na doladění konečné agendy, kterou má předat svému nástupci. Na případnou nabídku do současné vlády by však nekývl. „Nyní chci kandidovat do výkonné rady, mým cílem je zastupovat zájmy členů regionu.“