Dva čtrnáctileté vyděrače dopadla policie ve Frýdku-Místku

Frýdek-Místek - Dva mladíci se snažili vydírat majitele večerky nahrávkou, na níž jim prodává alkohol. Požadovali od něj 5 tisíc korun za to, že nahrávku nepředají médiím a policii. Obchodník se však na policii obrátil dříve a místo zisku peněz chlapci skončili v rukou strážníků. Vše prý dělali pro peníze a dobrodružství.

Chlapci si nejprve zašli do jedné frýdecko-místecké večerky koupit láhev vodky. Podle slov malých vyděračů nahráli majitele večerky na mobil a nahrávkou se jej snažili vydírat. Obchodník však zavolal na policii, která mladíky zadržela na městském hřbitově ve Frýdku-Místku, kde jim měl vydíraný podnikatel předat peníze.

„Jeden z chlapců se ukryl v jámě na konci hřbitova, druhý hlídal v horní části blízkého panelového domu. Mezi sebou se pak domlouvali mobilním telefonem. Přestože byli velmi opatrní, byli nakonec policisty zadrženi a předvedeni k výslechu,“ uvedl mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec. Ředitel Policie ČR ve Frýdku-Místku Tomáš Vaclavík uvádí, že motiv jednání mladíků je nejasný a domnívá se, že může jít o napodobování vzorců chování v médiích. 

Oba pachatelé jsou sice nezletilí, a tudíž nejsou trestně odpovědni, nicméně řízení před soudem se nevyhnou. Soudce pro mládež může rozhodnout například o dohledu probačního úředníka, v krajním případě je může poslat i do diagnostického ústavu.