V Liberci nepřežil cyklista pád z kola

Liberec - Devětapadesátiletý cyklista zemřel dnes dopoledne v Liberci. Prudce zabrzdil před přechodem pro chodce v Londýnské ulici, přeletěl přes řídítka a dopadl na hlavu, na které neměl přilbu, uvedla mluvčí liberecké policie Vladimíra Vránová.

„Před přechodem pro chodce se rozsvítilo pro auta červené světlo a jako první zastavil dodávkový vůz. Cyklista spadl ještě za ním a byl v bezvědomí,“ dodala Vránová. Řidiči přivolali okamžitě záchrannou službu a cyklistu se pokoušeli oživit. Nezachránil ho však ani lékař. Muž těžkému zranění hlavy podlehl. Letos je na Liberecku už 12. obětí silniční nehody.

Podle vědeckých výzkumů může cyklistu zabít náraz hlavou do pevné překážky už při rychlosti 11 kilometrů za hodinu. Jak vyplývá z policejních statistik, cyklisté si při haváriích poraní ve čtyřech případech z pěti právě hlavu. Pokud však jezdí s kvalitní přilbou, hrozí jim osmkrát menší nebezpečí, že utrpí vážné poranění mozku, než když ji nemají. Na kole musejí přilbu nosit pouze děti do 15 let.