Lékařské odbory plánují stávku, chtějí 30% zvýšení platů

Praha - Lékařské odbory dostaly od svých členů mandát vyhlásit stávku v nemocnicích za zvýšení tarifních platů lékařů o 30 procent. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek ale plošné zvyšování odmítá - pokud tedy vydrží v ministerském křesle, chtějí lékaři na konci ledna ošetřovat jen akutní pacienty. Začátek roku zvolily odbory záměrně, Česko totiž bude předsedat Evropské unii: "Ten leden chceme také proto, aby si Evropská unie a evropští lidé uvědomili, jak se tady zachází s lékaři," dodává předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Pokud se nic nezmění a Julínek nepřidá peníze nemocnicím v chystané úhradové vyhlášce, sejdou se zástupci odborů z celé republiky do 10. ledna znovu a vyhlásí konkrétní podobu protestních akcí. Lednový termín stávky ale také ještě není definitivní. Pokud by totiž premiér Topolánek na post ministra zdravotnictví dosadil někoho jiného, chtějí mu dát odbory tři měsíce čas. Pokud by ani nástupce Julínka na požadavky odborů nepřistoupil, bude stávka v dubnu.

Stávkovat by mohly i sestřičky v nemocnicích

Lékařský odborový klub má 5200 členů v 98 ze 190 nemocnic. S podporou lékařů z privátního sektoru se nepočítá. Na rozdíl od kolegů v nemocnicích jim příjmy výrazně rostou. Engel nevyloučil, že by se k protestům mohly přidat sestry v nemocnicích. Česká asociace sester sice v těchto dnech jednala s Julínkem a ten sestrám slíbil vyšší platy, podle Engela to ale jsou sliby, které mají jen postavit lékaře proti sestrám a splněny nebudou.

V nemocnicích sestry chybějí opravdu citelně, a tak se ředitelé předhánějí, kdo nabídne výhodnější podmínky. Třeba šéf pražské nemocnice v Motole nabízí ubytování za 40 korun na den. To je míň, než cena zpáteční jízdenky na tramvaj. 

Lékaři v nemocnicích mají 40 až 45 tisíc korun hrubého měsíčně, tarif tvoří polovinu. Ostatní jsou peníze za služby a přesčasy. Dlouhodobým požadavkem LOK je zvýšit platy lékařů až na trojnásobek průměru v zemi. Nyní mají zhruba dvojnásobek. LOK připravil návrh jednotné mzdové normy: stejné peníze za stejnou práci by měli lékaři ve státních i soukromých nemocnicích.