Kontaktní centrum Sananim vyměnilo za 15 let šest milionů jehel

Praha - Za 15 let své existence vyměnilo pražské kontaktní centrum Sananim uživatelům drog šest milionů injekčních stříkaček. Denně centrum navštíví okolo 80 klientů. V loňském roce vyměnili v Sananimu 823.000 jehel a poskytli 1 256 konzultací.

Prosadit vznik kontaktního centra nebylo před 15 lety v Praze jednoduché, myšlenka měla hodně odpůrců. Tehdejší zakladatel centra a dnešní primátor hlavního města Pavel Bém připomněl, že nedlouho po založení bylo podáno na nové centrum trestní oznámení kvůli údajnému šíření toxikomanie. Důvodem byl fakt, že centrum zdarma vyměňovalo injekční materiál k aplikaci drogy, což se chápalo jako podporování v braní drog. Dnes v ČR podobných center funguje okolo 60.

Přesto se i dnes kontaktní centra a terénní pracovníci stávají terčem nepříjemných reakcí sousedů a kolemjdoucích. Vedoucí kontaktního centra Peter Porubský prý musí velmi často vysvětlovat poslání výměny stříkaček a kroků takzvané harm reduction politiky, tedy zmírňování rizika nákazy infekčními chorobami. Podle některých lidí takové služby jen podporují lidi v užívání drog.

S tím Porubský nesouhlasí, filozofie „harm reduction“ spočívá v tom, že někteří lidé prostě drogy brát budou, ať už nějaké služby existují nebo ne. Úkolem kontaktních center je zamezit šíření chorob narkomanů mezi společnost.