Nový prezident USA výstavbu radarové základny nezastaví

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se spolu s dalšími členy vlády změny obranné politiky USA v souvislosti s výstavbou radaru na území ČR neobává. Obama už před časem řekl, že protiraketový program bude pokračovat. Iniciativa Ne základnám má ale názor opačný. Ekonomická krize v USA by podle ní mohla Obamův tým donutit k přehodnocení vysokých výdajů na obranu a zbrojní systémy včetně radaru. Ruský prezident Medveděv navíc dnes v parlamentu pohrozil, že v případě rozmístění amerického systému protiraketové obrany v Evropě, Rusko přijme "odvetná opatření".

„Zájmem Spojených států je zabezpečit severoatlantický kontinent, případně spojence NATO, k tomu slouží radar. Byli jsme ujištěni od štábu Baracka Obamy, a on to i před časem výslovně řekl, že tento program bude pokračovat, protože slouží bezpečnosti,“ řekl ČT ministr zahraničí Schwarzenberg. Radar podle něj není otázkou administrativy a nová vláda tolik velkých změn obzvláště v zahraniční politice nemůže udělat. Musí ale zapracovat na hospodářské a finanční krizi.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv ve svém prvním vystoupení v parlamentu pohrozil, že v případě rozmístění amerického systému protiraketové obrany v Evropě, Rusko přijme „odvetná opatření“. Jejich součástí má být rozmístění raket v Kaliningradské oblasti na západě Ruska. Podle Schwarzenberga už ale bylo podobných výroků v posledním roce několik: „Nepovažuji to za vhodný tón. Myslím, že by bylo lepší, kdyby s námi Rusko jednalo. Výhružky jenom kazí atmosféru pro rozhovory a potvrzují předsudky vůči Rusku, které v Evropě existují.“ Medveděv svým projevem udělal podle Schwarzenberga Rusku „mědvědí službu“.  

Mluvčí českého ministerstva obrany Andrej Čírtek uvedl, že podobné výroky připomínají dobu, která už dávno minula: „Systém protiraketové obrany není namířen proti Rusku, jeho kapacita to prostě neumožňuje. ČR ruskou stranu průběžně o stavu jednání ve věci radaru informuje.“ Ministr Cyril Svoboda se domnívá, že reakce Ruska by nás měla jen utvrdit v tom, říct dohodě o radarové základně ano. ČR se má podle něj starat o naši bezpečnost a naše vztahy se spojenci bez ohledu na to, jestli je americkým prezidentem osoba A nebo B.

Mluvčí iniciativy Ne základnám Jan Májíček názory vlády na radar nesdílí. Poukázal na tíživou ekonomickou krizi ve Spojených státech, která by podle něj mohla Obamův tým donutit k přehodnocení vysokých výdajů na obranu a zbrojní systémy včetně radaru. Poslanec KSČM Václav Exner zdůraznil, že i přes naděje vkládané do nové demokratické administrativy je vznik či odmítnutí radaru v první řadě českým vnitropolitickým problémem.

Cyril Svoboda při dnešní prezentaci
Zdroj: ČT24/ČTK