O koalici v hradeckém kraji se rozhodne zítra

Hradec Králové - Krajský výkonný výbor hradecké ČSSD a její tým dnes vzaly na vědomí návrh koaliční smlouvy s KDU-ČSL a SNK ED a postoupily jej k projednání nově zvoleným zastupitelům za ČSSD. Ti smlouvu projednají spolu s krajským výborem zítra odpoledne a přijmou rozhodující stanovisko. Uvedl to kandidát socialistů na hejtmana Lubomír Franc.

Franc věří, že zastupitelé koaliční dohodu schválí. Podle krajské šéfky ČSSD a poslankyně Hany Orgoníkové již socialisté obdrželi připomínky ke smlouvě od lidovců i SNK a žádná z nich údajně není takového rázu, že by mohla projekt levostředové koalice ohrozit. Společný podpis dohody všemi třemi stranami by se podle Orgoníkové mohl odehrát v pondělí 10. listopadu.

Dohodu i postup Orgoníkové při vyjednáváních v minulých dnech kritizoval ředitel vrchlabské nemocnice a nově zvolený senátor za ČSSD Vladimír Dryml. Ten tvrdí, že sociální demokraté by měli v kraji vládnout menšinově. Míní také, že by se na základě vysokého počtu preferenčních hlasů měl stát hejtmanem on, přitom podle dohody by měl obsadit post náměstka hejtmana.

Dryml dnešní jednání výboru nekomentoval s tím, že mu krajský výbor zakázal vyjadřovat se k situaci. „Je to síla, ale do čtvrtečního jednání k tomu nebudu nic říkat,“ řekl.