Klaus se sešel se zástupci Pražského akademického klubu 48

Praha - Prezident Václav Klaus se dnes setkal se zástupci Pražského akademického klubu 48, který sdružuje bývalé vysokoškolské studenty tvrdě pronásledované komunistickým režimem. Podle předsedy klubu Zdeňka Boháče Klaus problémy někdejších studentů chápe. Členové klubu se totiž postavili proti převzetí moci komunisty v roce 1948, ti je za to pronásledovali, bránili jim ve studiu a nezřídka je uvěznili. Bývalí studenti stále čekají na odškodnění, které by jim alespoň částečně kompenzovalo nízké důchody plynoucí z nekvalifikovaných prací, jimiž se museli živit.

„My jsme byli komunisty šíleně ekonomicky potlačeni a z toho máme malé důchody,“ dodal Boháč, kterému tehdejší režim nedovolil dostudovat lékařskou fakultu. Podle něj se klub snaží i o vylepšení ekonomické situace svých zbylých členů. Hlavně však prý klub bojuje proti komunismu, ale také nacismu a fašismu.  

Pražský akademický klub 48 přišel v nedávné době s nápadem odškodnit vysokoškoláky, kterým komunisté z politických důvodů nedovolili dostudovat. Návrh, který vládě předložil Cyril Svoboda, počítá s tím, že se bude odškodnění týkat lidí vyloučených mezi lety 1948 a 1953, případně až 1956.

Pokud se bude vyřízení odškodného pro studenty stíhané komunistickým režimem ještě oddalovat, lidé, pro něž je určeno, mezitím vymřou. Myslí si předseda Boháč, jeden z moha vyhozených studentů.

Stále totiž není určena částka, kterou by měli zbylí pamětníci dostat, diskutuje se také o tom, které ročníky by měly na odškodnění nárok.  Kdyby se vyplácelo odškodnění všem, kteří museli opustit univerzity mezi lety 1948 až 1989, jednalo by se podle Boháče o zhruba 300 lidí. Odškodnění se ale pravděpodobně bude týkat jen studentů diskriminovaných v letech 1948 až 1953, těch je prý kolem 150.

První schůzka, na níž budou diskutovat zástupci ministerstva školství a práce, je naplánována na 11. listopad. Není totiž jasné, které ministerstvo by mělo případné odškodné vyplácet.

Pražský akademický klub 48

Členové jsou známí hlavně svým pochodem na Pražský hrad v únoru 1948. Tehdy jako jediní veřejně odmítli komunistický puč a podpořili prezidenta Edvarda Beneše. V letech 1945 až 1948 také znemožnili komunistům ovládnout vysoké školy. Mnohým z nich bylo potom znemožněno další studium a často byli i vězněni. Pamětníci z klubu stále aktivně organizují vzpomínková setkání, kterými chtějí uchovat v paměti národa zločiny komunismu.