Dopravní policie se zaměří na motorkáře a snížení nehodovosti

Praha - Novým ředitelem dopravních policistů se stal Leoš Tržil, dosavadní šéf jihomoravské dopravní policie. Tržil plánuje pokračovat v Červíčkově koncepci a zaměřit se především na potírání silničního pirátství za využití nových služebních vozů. Jeho záměrem je i udržet trend poklesu dopravních nehod a usmrcených osob.

Součástí jeho koncepce je přesun kompetencí do regionů i konkrétní zajištění bezpečnosti provozu. Mezi tato opatření patří například to, že na každém dálničním oddělení v Česku bude k dispozici jedno ze šestnácti speciálních vozidel Volkswagen Passat R36, která jsou vybavena kompletní měřicí technikou.

Dopravní policie se zaměří i na motorkáře 

Dále se nový ředitel hodlá zaměřit na motocyklisty. „Zastávám názor, že na motorkáře platí motorkář,“ řekl. Chce proto vytvořit zvláštní týmy
policistů na motocyklech. Sloužit jim budou nové policejní motorky. „Motorky, které přijdou, budou vybaveny technickým zařízením pro monitoring provozu,“ dodal. Tržil počítá i s využitím policejních vrtulníků.

Tržil chce snížit počet mrtvých na silnicích 

Snížit počet tragických havárií chce Tržil docílit výkonem služby dopravní policie v místech, kde jsou vážné následky dopravních nehod. Spolehne se proto podobně jako Červíček na regionální akce uzpůsobené konkrétním potřebám a problémům jednotlivých území. Chce také snížit počet mrtvých na silnicích, a to zhruba o deset procent. 

Dopravní policii chybí 700 lidí

V průběhu několika měsíců policie postupně stavy doplní, uvedl Tržil. Policisté už jsou proškolováni pouze na nezbytné činnosti pro základní výkon, a tím došlo ke zkrácení jejich odborné přípravy.