Vondra: Do konce roku Česko vypracuje plán pro předsednictví

Praha - Podle vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry (ODS) vypracuje Česko svůj program nadcházejícího předsednictví EU do konce roku. Ve druhém lednovém týdnu má premiér Mirek Topolánek v plánu odevzdat plán Evropskému parlamentu ke schválení. Na jednání sněmovního výboru pro evropské záležitosti to dnes řekl vicepremiér Alexandr Vondra. Poslance přišel ujistit o tom, že ČR je na vedení sedmadvacítky připravena a zvládne ho. Pochybnosti o tom se objevily například v zahraničních médiích, také opozice je ale dnes důrazně odmítla.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek dnes řekl, že sociální demokracie vnímá spekulace o neschopnosti a nepřipravenosti Česka předsedat unii se znepokojením a důrazně je odmítá. Tvrdí ale, že by nemohly zaznít, kdyby se česká vláda nechovala na evropské scéně arogantně a nekličkovala kolem Lisabonské smlouvy. Sociální demokracie je podle Paroubka připravena se zapojit do příprav priorit předsednictví a převzít svůj díl odpovědnosti. Je to věc celé republiky včetně jejích regionů a občanů, uvedl. Vládu vyzval, aby se zasadila o ratifikaci Lisabonské smlouvy ještě do konce roku a co nejdříve zahájila diskusi o přijetí eura se všemi politickými stranami.

Vondra dnes také uvedl, že vláda s účinnou a koncepční spoluprácí s opozicí během předsednictví EU počítá. Opozice má být požádána o spoluřízení v rámci tří základních oblastí: kooperaci při takzvaném párování v parlamentu, při organizaci schůzí zákonodárného sboru a také o půlročním přerušení opozičních snah vyslovit nedůvěru koaliční vládě.    „Já si myslím, že určitá míra spolupráce je nezbytná, vláda musí mít základní manévrovací prostor,“ zdůraznil dnes Vondra.

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) dříve vládu několikrát kritizoval. Podle něj není na předsednictví připravena. Opozice si stěžovala také na to, že s ní kabinet nejedná. Premiér ale před dvěma týdny přišel s nabídkou spolupráce. I dnes však členové výboru z ČSSD měli k postoji Česka a k přípravám výhrady. Podle nich Česko význam předsednictví politicky podceňuje. Země nepůsobí věrohodně kvůli tomu, že vláda a prezident vystupují rozdílně. Socialisté se zmiňovali i o Lisabonské smlouvě. Podle nich budou Češi Iry těžko přesvědčovat o potřebnosti dokumentu, když ho zatím sami neratifikovali.