Do regenerace Janova chce Litvínov zapojit i majitele domů

Litvínov - Litvínov připravuje integrovaný plán rozvoje problémového sídliště Janov, kam se po prodeji městských bytů stále častěji stěhují sociálně slabé a nepřizpůsobivé rodiny. Podmínkou získání dotací je kromě revitalizace veřejných prostranství i oprava bytových domů v sídlišti. Město se proto obrátilo na jejich majitele, zda se do integrovaného plánu zapojí.

V případě vypracování integrovaného plánu je možné požádat na financování rozvojových projektů o dotaci ze strukturálních fondů EU, podmínkou ale je, že 40 až 60 procent výdajů musí směřovat do regenerace bytových domů. Žádat o peníze pouze na revitalizaci veřejných prostranství nelze.

Radnice proto oslovila firmu Haines a stavební bytové družstvo Krušnohor, které mají rekonstrukci a zateplení domů v plánu. Není ale jisté, zda seženou potřebný objem peněz. Příspěvek lze čerpat až zpětně, tedy po dokončení prací. Bez podpory se město neobejde. Náklady na regeneraci sídliště s 6 200 obyvateli přesahují jeho finanční možnosti. „Předpokládat, že řešení janovského problému se obejde bez nějakých výraznějších investic, by bylo naivní,“ vyjádřil se Miroslav Brož z organizace Člověk v tísni.

Cílem integrovaného plánu je zvrátit dlouhodobý negativní vývoj související se změnami ve složení obyvatelstva a celkovou neutěšenou situací v janovském sídlišti. Sídliště postrádá například kvalitní obchody a služby, parkovací místa či důstojné kulturní a společenské vyžití. Místostarosta Litvínova Martin Klika (ČSSD) sdělil, že proběhnou další jednání s vlastníky nemovitostí. Do projektu bude zapojeno zhruba 200 lidí, jak informoval starosta Litvínova Milan Šťovíček (ODS).