Fond ohrožených dětí údajně zařídil nepovolené adopce

Praha - Fond ohrožených dětí (FOD) údajně porušil zákon, když ve třech krajích bez oprávnění sehnal bezdětným párům dítě k adopci. Vyplývá to z loňské kontroly krajských úřadů, na jejímž základě udělily úřady organizaci v rámci správního řízení pokutu ve výši 450 tisíc korun. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková jakékoliv pochybení odmítá a FOD se proti rozhodnutí odvolal k ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV).

„Výše uložené pokuty je odůvodněna především závažností zjištěného protiprávního jednání směřujícího proti zájmu chráněného zákonem, kterým je ochrana práv dětí,“ uvádí se v rozhodnutí Plzeňského kraje. Zprostředkovat dítěti náhradní rodiče může ze zákona pouze stát.

Krajské úřady podle serveru označily tuto praxi ve Fondu ohrožených dětí za běžnou. MPSV se prý po bezmála ročním zkoumání se závěry krajských úřadů ztotožnilo a v následujících dnech by mělo verdikt potvrdit.

Kontroly v krajských pobočkách v Plzeňském, Jihočeském a Moravskoslezském kraji údajně odhalily čtyři případy, kdy FOD nezákonně zprostředkoval dítě k adopci. V jednom případě nakonec dítě novým rodičům předáno nebylo.

„Chtějí sankcionovat někoho, kdo se snaží pomoci“

O porušení zákona nemůže být podle Vodičkové řeč. „Nejde o porušení zákona. Je neuvěřitelné, že chtějí sankcionovat někoho, kdo se snaží pomoci,“ řekla serveru Vodičková. FOD je podle Vodičkové připraven se dál rozhodnutí o pokutě bránit. V případě, že ministerstvo krajská rozhodnutí potvrdí, podá žalobu k soudu.

FOD má dále problémy s Klokánky

FOD má potíže také s Klokánky, které se starají o ohrožené děti. Někteří zaměstnanci Klokánků si stěžují na nedostatečnou komunikaci s vedením fondu a buď uvažují o odchodu z práce, nebo už výpověď podali.

Brněnský Klokánek nemůže kvůli nedostatku personálu přijmout nové děti a otevřít dva byty, požádal dokonce o osamostatnění od FOD, pod který Klokánky spadají. O lidi přišel také pražský Klokánek. Zaměstnanci Klokánků dlouhodobě dostávají opožděně výplaty.