Krajský výbor ČSSD schválil návrh karlovarské koalice s KSČM a Doktory

Karlovy Vary - V Karlovarském kraji dnes schválil krajský výkonný výbor ČSSD stávající návrh koalice. Toto rozhodnutí tak uzavřelo dvoutýdenní vyjednávání o podobě krajské vlády na příští čtyři roky. Na Karlovarsku bude v příštích čtyřech letech vládnout trojkoalice ČSSD, KSČM a hnutí Doktoři (za uzdravení společnosti). Po Moravskoslezském kraji tak jde o druhý region, o němž budou rozhodovat poprvé po roce 1989 i komunisté. Nová koalice bude mít v 45členném zastupitelstvu 28 mandátů - tedy jasnou většinu. ČSSD si ponechala pět míst v radě kraje včetně postu hejtmana. Dnes večer jednali zástupci jenotlivých stran o konečné podobě krajského vedení.

Smlouvu zbývá formálně podepsat, což se má stát příští týden, řekl dnes novinářům lídr ČSSD a budoucí hejtman Josef Novotný. Komunisté, kteří získali osm mandátů, budou mít dva radní - pro majetek a pro kulturu a lázeňství. Stejný počet radních obsadí Doktoři (čtyři mandáty). Budou rozhodovat o zdravotnictví a školství. ČSSD, která má 16 zastupitelů, bude mít v radě pět míst.

Na dohodě možná nejvíce vydělalo hnutí doktoři. Také oni získají posty dvou radních. „Původně jsme si koalici takto nepředstavovali, jde nám hlavně o záchranu zdravotnictví. Spolupráce s komunisty pro nás není až tak podstatná,“ uvedla šéfka hnutí Doktoři Berenika Podzemská.

V nové devítičlenné krajské kromě hejtmana usednou za ČSSD Martin Havel, který bude mít na starosti legislativu a ekonomiku. Za ČSSD jsou dále v radě Petr Navrátil (doprava), Miroslav Čermák (sociální věci) a Jaroslav Bradáč (životní prostředí). Z KSČM budou v radě Jaroslav Borka (majetek) a Eva Valjentová (kultura). Doktory zastupuje Berenika Podzemská (zdravotnictví) a Vratislav Emler (školství).

Zástupci všech členů koalice vyjádřili spokojenost nad vzniklou dohodou. „Máme důležité resorty a čeká nás hodně práce. Vlastně se dá říci, že po osmi letech začínáme téměř znova,“ uvedl lídr KSČM Jaroslav Borka. ODS, Alternativa pro Karlovarský kraj a Koalice pro Karlovarský kraj jdou do opozice. Kromě Alternativy sice dostala ODS i Koalice pro kraj nabídku na účast ve velké koalici, ale spolupráce s komunisty pro ně byla nepřijatelná.