Nové nařízení Evropské unie může zlevnit autobusové zájezdy

Praha - Poznávací autobusové zájezdy by mohly být příští rok levnější. Evropská unie totiž vydala nové nařízení o pravidlech práce řidičů zájezdových autobusů. Podle něj by řidiči nemuseli povinně odpočívat dva dny v týdnu, ale nově dva dny během dvou týdnů. To by nakonec snížilo náklady cestovních kanceláří. Nařízení by mohlo platit od ledna. Informovala o tom dnes Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (ACČKA).

Nové nařízení podle asociace v prvním čtení schválil Evropský parlament a nyní se čeká na projednání dokumentu v Evropské radě. „Zásadně to zlevní autobusové zájezdy,“ řekl mluvčí asociace Tomio Okamura. Kvůli současné úpravě jsou cestovní kanceláře údajně nuceny najímat druhého řidiče nebo místní firmy na okružní jízdy, aby vyplnili přestávku vlastního řidiče.

Současná právní úprava platí od března 2006; do té doby odpočívali řidiči vždy 48 hodin v kuse během 14 dnů. Novela by tak znamenala návrat ke stavu před rokem 2006, kdy unie kvůli zvýšení bezpečnosti na silnicích práci řidičů více omezila. Obnovení původního stavu prosazují především cestovní kanceláře sdružené v evropské asociaci ECTAA, jejímž členem je i tuzemská AČCKA.