V Praze zasedá ČLK, bude volit funkcionáře i diskutovat s Julínkem

Praha – Tři stovky lékařů budou od dnešního dne do neděle zasedat na sjezdu České lékařské komory v pražském hotelu Pyramida. Delegáti zastupující 46 tisíc českých zdravotníků, pro které je členství v ČLK povinné, se mají zabývat organizačními záležitostmi, budou ale také volit viceprezidenta. V sobotu přijde mezi své bývalé kolegy ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, který bude před lékařskou komorou obhajovat své připravované reformy.

Sjezd České lékařské komory začal dnes, během prvního dne se delegáti zabývali především organizačními záležitostmi. Zazněla velmi kritická úvodní zpráva Milana Kubka o činnosti revizní komise, čestné rady a zpráva o hospodaření. Kubek zdůraznil několik krizových momentů, kterým musela komora během roku čelit. Zmínil především návrh na zrušení povinného členství v komoře, které Ústavní soud před nedávnem zamítl. Dotkl se také otázky vybírání poplatků.

Klíčovým dnem bude sobota

Z hlediska vedení komory může být nejvýznamnějším dnem sjezdu sobota. Proběhne volba viceprezidenta České lékařské komory, zatím o tento post usilují tři kandidáti, další se mohou přihlásit přímo na sjezdu. Volit se také bude nová revizní komise a čestná rada. Spekuluje se také o možnosti, že některý z kritiků šéfa komory Milana Kubka navrhne jeho odvolání a volbu nového prezidenta ČLK.

V sobotu odpoledne přijde do břevnovského hotelu ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Bývalý anesteziolog, který již praxi neprovozuje a není ani členem ČLK, má s delegáty lékařského sjezdu diskutovat o připravované reformě zdravotnictví, kterou má ministr příští týden předložit vládě. Vedení komory navrhované zákony kritizuje, souhlasí pouze se zákonem o záchrankách. Julínkův odpůrce v čele ČLK Milan Kubek zastává názor, aby si delegáti co nejdříve vyjasnili, které zákony přijdou v platnost a které nikoliv. Včera dokonce nepřímo vyzval ministra k rezignaci.

Politici přijedou do hotelu Pyramida také v neděli, kdy mají delegáti sjezdu ČLK opět diskutovat o reformě. Tentokrát však ministra vystřídají opoziční i koaliční experti na zdravotnictví.

Ve stejnou dobu bude zasedat i Česká stomatologická komora (ČSK). Sněm zubařů již vyjádřil podporu Julínkovým reformám. Za důležité považuje především jasné vymezení standardní i nadstandardní lékařské péče a adekvátní finanční rozdělení. Vedle plného hrazení veškeré nadstandardní péče z peněz pacientů ČSK prosazuje, aby děti měly hrazeno ze zdravotního pojištění co největší množství péče, včetně prevence. U lidí v produktivním věku by byl vymezen standard hrazený z pojištění, ostatní by platili hotově nebo z připojištění. Prevenci by jim hradila dál zdravotní pojišťovna.

Lékárnící požadují více peněz pro specialisty

Zástupce komory lékárníků Stanislav Havlíček vyslovil přání, aby podle chystaného zákona o zdravotních službách byli do systému jejich poskytování zařazeni jako vysoce kvalifikovaní zdravotničtí profesionálové. „V současném systému stát chybně, ale stále ještě počítá s tím, že lékárenské péče jsou pouze náklady na léky. Vůbec nezohledňuje a nehovoří o vysoce kvalifikované specializované práci zdravotníků - farmaceutů při monitorování interakcí a lékových chyb,“ dodal. Tématem diskuse podle něj budou určitě i regulační poplatky. „Regulační poplatky jsou politický nástroj, jímž se vláda a ministerstvo snaží působit na zodpovědnost a odpovědnost pacientů,“ poznamenal Havlíček.