Kdo povede ODS? Boj se přesouvá do regionů

Praha - Boj o křeslo předsedy ODS se z Prahy přesouvá do regionů. Právě tam totiž v těchto dnech jednají místní i oblastní sdružení strany. A z nich vzejdou delegáti, kteří na prosincovém kongresu rozhodnou, kdo bude šéfem strany. Kandidáti na tento post proto regiony pilně objíždějí. Dnes večer se v Liberci sešlo téměř kompletní vedení strany - dorazil Pavel Bém, Petr Nečas, Petr Gandalovič, se zpožděním i Mirek Topolánek, který přijel z neformálního summitu EU v Bruselu.

„Nebudeme se zabývat změnami ve vedení strany, k tomu se zřejmě sejdeme až týden před samotným kongresem ODS,“ řekl ještě před jednáním předseda regionální rady v Libereckém kraji Přemysl Sobotka. Dodal, že dnešní sněm má především za úkol nominace pro kandidátku do Evropského parlamentu, kde by měl Liberecký kraj reprezentoval Eduard Kožušník. Liberecké ODS se proto přijel představit i předseda klubu ODS v EP Jan Zahradil, který by měl příští rok obhajovat svůj post v pozici lídra kandidátky občanských demokratů. 

Na otázku, proč je pro Topolánka sněm v Liberci tak důležitý, novinářům
řekl: "Je to první regionální sněm před kongresem, i když ne nominační.
Vždycky jsem tady měl podporu a stojím o ni nadále, proto jsem ho chtěl
stihnout.„ Ke svým plánům na řešení problémů strany se nechtěl vyjadřovat. Jde podle něho o vnitrostranickou záležitosti, která v této fázi nemusí média ani veřejnost zajímat. “Veřejnost musí zaznamenat výsledek kongresu, personální změny a to, co chce ODS pro veřejnost dělat," řekl Topolánek, který chce na kongresu obhajovat svůj post.

Bém vzbudil v Liberci rozporuplné reakce 

Své vize přijel do Liberce představit i Pavel Bém, který chce na
prosincovém kongresu strany kandidovat proti Topolánkovi. Jeho vystoupení vyvolalo mezi libereckými občanskými demokraty rozporuplné reakce. Jedni ocenili, že se nezbavuje zodpovědnosti za současnou situaci ODS, jiní mu vytýkali, že se ke své odpovědnosti dost nehlásí.  

Nový šéf ODS bude znám přesně za měsíc. Na prosincovém kongresu strany, který proběhne od pátku 5. prosince do neděle 7. prosince, bude nové vedení volit zhruba 500 delegátů z celkem 92 oblastních sdružení. Víc než pětina z nich už zasedla. Průběžné skóre je 8:2 pro Topolánka. Některé regiony zatím s vyslovením podpory váhají, jiné se nedokážou shodnout. Například na Vysočině mají zastánce jak Bém, tak Topolánek. Odstupující hejtman Miloš Vystrčil si myslí, že je v ODS třeba provést změnu a podle toho se bude rozhodovat. Karel Kříž z jihlavského sdružení se zas netají tím, že první místopředseda (Pavel Bém) je nedílnou součástí vedení ODS a jako takový by měl nést za prohrané krajské a senátní volby odpovědnost.

V pondělí by se mělo sejít hned 12 sdružení, poprvé ta ve velkých městech. Jejich rozhodnutí bude znamenat posílení Topolánkovy pozice, nebo se naopak přikloní k Pavlu Bémovi, a vyrovnají tak skóre. Ani tak ale není veřejná podpora pro kandidáty jistotou. Na kongresu totiž volí delegáti tajně. Velkou roli hrají třeba i projevy kandidátů, které na kongresu přednesou.