Viceprezidentem NKÚ se stane poslanec Kala

Praha - Ve čtvrtek by měl na Pražském hradě jmenovat prezident Václav Klaus nového viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Tím by se podle návrhu Poslanecké sněmovny měl stát sociálně demokratický poslanec Miloslav Kala. Funkce viceprezidenta NKÚ zůstává neobsazena od loňského září, kdy z osobních důvodů rezignoval bývalý viceprezident Dušan Tešnar.

Jeho nástupce se sněmovna pokoušela vybrat již několikrát, pokaždé neúspěšně. Dnes ale internetové stránky prezidenta republiky oznámily, že Václav Klaus ve čtvrtek jmenuje do funkce Kalu. V ten okamžik poslanci zanikne jeho mandát, protože obě funkce jsou neslučitelné. Ve vedení NKÚ bude Kala působit po dobu devítiletého funkčního období. Nejvyšší kontrolní úřad kontroluje nakládání s majetkem a penězi státu a dohlíží na plnění státního rozpočtu.

Miloslav Kala

Stojí v čele sněmovního mandátového a imunitního výboru, je členem hospodářského výboru. V minulosti působil Kala kromě jiného jako starosta Blanska, v roce 2002 byl zvolen poslancem. Vystudoval strojní fakultu Vysokého učení technického v Brně. Je ženatý a má tři děti.

Poslanec ČSSD Miloslav Kala
Zdroj: ČT24