Kvůli dostavbě D8 čeká Ústí dopravní kolaps

Ústí nad Labem - Ústecký kraj čeká dopravní kolaps. Už teď jsou mnohakilometrové kolony každodenním obrázkem na hlavním tahu z Děčína na Prahu. Kvůli stavbě mostu na chybějícím úseku dálnice D8 se situace ještě zhorší. Podél Labe se budou valit i kamiony, které doteď jezdily směrem do Německa po silnici E55.

Ústecko čeká kvůli stavbě mostu v obci Vchynice kolaps. Policie předpokládá, že se začnou vytvářet souvislejší a hustější kolony ve směru od Lovosic na Ústí a opačně. Jenže ředitelství silnic a dálnic potřebuje dostavět D8. „Budeme-li chtít pokračovat ve stavbě dálnice tak, aby se pokračovalo v nějakém tempu, tak jsou omezení nutná,“ vysvětluje situaci Pavel Lány z Ředitelství silnic a dálnic.

Ředitelství plánuje kolapsu zamezit výstavbou malého obchvatu, jeho stavbu ale brzdí zdlouhavé stavební řízení. Ústečtí se tak problémů děsí a proti uzavírce protestují. „I kdyby se dálnice měla o půl roku zdržet, tak zdviháme prst a říkáme, tady půl roku nebudou schopni lidi vůbec žít,“ prohlašuje primátor Ústí nad Labem Jan Kubata (ODS). „Vůbec nechápu, proč objízdná komunikace v Lovosicích není udělaná před tím, než k té uzavírce dojde,“ dodává.

Kvůli kolapsům bude nejspíš často muset dopravu na kruhových objezdech v Ústí řídit policie. Každá nehoda navíc může dopravu podél Labe zastavit úplně. „Je potřeba vyřešit problém týkající se zdravotní záchranné služby, kdyby tam vznikla nějaká větší nehoda,“ vysvětluje Karol Kočárek z ústecké dopravní policie.