Lékařská komora žádá odvolání ministra zdravotnictví Julínka

Praha - Česká lékařská komora se dnes na sjezdu shodla, že chce odvolání ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Návrh usnesení podpořilo 131 delegátů, proti bylo 94 a 16 se zdrželo. Lékařům vadí, že s nimi ministr pořádně neprodiskutoval reformy zdravotnictví. Sjzed všechny reformní normy odmítl - a to jak ty připravované, tak i ty schválené. V usnesení delegátů také stojí, že ČLK odmítá případné zrušení poplatků v krajských nemocnicích.

„ČLK žádá změnu na postu ministra zdravotnictví z důvodu prosazování revolučních, nikoli reformních změn v českém zdravotnictví silou, bez diskuse s ČLK. Tyto praktiky patří do totalitní minulosti naší země,“ píše se v usnesení, které na dnešním sjzedu delegáti schválili.

Delegátům ČLK se především nelíbí, že za celý rok s nimi ministr Julínek neprojednal ani jeden věcný záměr zákona. Nevzal v potaz ani jednu z jejich 114 připomínek.

„Ministr Julínek nemá podporu lékařů, je to apel na jeho osobu, jestli se zachová jako chlap a rezignuje. Je to jasný signál i pro předsedu vlády, jestli má držet ve funkci ministra, kterého lékaři nechtějí,“ řekl o usnesení prezident ČLK Milan Kubek.

Ve svém usnesení ČLK také zamítla veškeré normy zdravotnické reformy - ty připravované i ty schválené. V paragrafovaném znění jsou připravené zákony o zdravotních službách, specifických zdravotních službách a zdravotnické záchranné službě a novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. ČLK se ovšem nelíbí i druhá část připravovaných reforem, které mají změnit zdravotní pojišťovny a budoucí univerzitní nemocnice na akciové společnosti.

Tomáš Julínek:

„Zákony budu prosazovat dál.“

Ministr Julínek ale kritiku ČLK odmítá: „Zákony budu dál prosazovat, protože pro normální lékaře a pacienty jsou důležité.“

Julínkovu reformu na sjezdu kritizovali i koaliční poslanci

O reformách se na sjezdu diskutovalo i odpoledne, kdy před delegáty promluvili poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka a poslanec ODS Boris Šťastný. Ten překvapivě Julínkovy reformy také nechválil: „Vnímám, že reformní zákony nemají jasnou politickou podporu ani uvnitř koalice.“ Doplnil pak, že kdyby byl delegátem ČLK, rovněž by hlasoval pro výzvu k odvolání ministra zdravotnictví.

Šťastný je podle svých slov přesvědčen, že bude nutno přehodnotit celou koncepci zdravotních reforem. Před delegáty vyčítal Julínkovi nedostatečnou komunikaci, ministr by měl prý své návrhy prodiskutovat napříč politickým spektrem, a ne vytvářet zákony v izolaci ministerstva.

To poslanec Hovorka byl o něco umírněnější. K výzvě ČLK na odvolání ministra uvedl, že je to zodpovědnost premiéra. Hovorka si nicméně myslí, že pokud by Julínek ve funkci skončil, musel by spolu s ním odejít i celý tým, který s ním na ministerstvu reformu připravoval.

Opoziční poslanci Soňa Marková (KSČM) i David Rath (ČSSD) se nechali slyšet že pro zákony, které Julínek navrhuje, ruku ve sněmovně nezvednou. I podle nich by se totiž měly normy znovu prodiskutovat.   

Sjezd v usnesení odmítl zrušení poplatků v krajských nemocnicích

Sjezd dnes ve svém usnesení rovněž odmítl, aby se dělaly rozdíly při výběru poplatků tak, jak to navrhuje ČSSD. Sociální demokracie chce hradit poplatky za pacienty v krajských nemocnicích. Delegáti se shodli na tom, že pokud kraje k tomuto kroku ve svých nemocnicích přistoupí, měl by se prezident ČLK Kubek se stížností obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.    

Delegáti rovněž vyzvali politiky, aby přijali novelu zákona o lékařské, stomatologické a lékárnické komoře. ČLK navrhuje, aby místo povinného členství v komorách byla zavedena povinná registrace. Norma by kromě toho přinesla také změny v disciplinárním řádu. Kromě trestů by mohla komora udílet i „výchovná“ opatření, jako je povinnost doškolení, přezkoušení či práce pod dohledem zkušeného lékaře pro kolegy, kteří pochybí v péči o pacienta.