Na Olšanech se vzpomínalo na padlé válečné hrdiny

Praha - V Praze na Olšanských hřbitovech se dnes sešli čeští veteráni bojů druhé světové války a zástupci sedmi států bojujících pod britskou korunou, aby si připomněli vojáky z Československa, ale i Austrálie, Indie, jižní Afriky, Kanady, Kypru, Nového Zélandu, Pákistánu a Velké Británie, kteří padli při osvobozování naší země.

Při osvobozování Československa měla největší ztráty sovětská armáda, která se probila většinou území od Dukelského průsmyku na východním Slovensku až po Prahu v samém srdci Čech. Během bojů na území naší vlasti padlo kolem 144 tisíc sovětských vojáků. Rumunsko ztratilo 33 tisíc životů a americká armáda zaznamenala 290 obětí. Čechů zahynulo v průběhu války na východní i západní frontě zhruba 6 tisíc.

„Mě vždycky mrzí, že si to ti mladí neuvědomují,“ posteskl si při dnešní vzpomínkové akci jeden z veteránů druhé světové války Tomáš Sedláček.

Druhá světová válka, která zasáhla svět v letech 1939 až 1945, si vyžádala více než 60 milionů lidských životů a je považována za největší ozbrojený konflikt v dějinách lidstva.