ČSSD a lidovci si rozdělili resorty v radě Pardubického kraje

Pardubice - Sociální demokraté, kteří se po vítězství v krajských volbách dohodli na spolupráci s Koalicí pro Pardubický kraj (KPK) vedenou lidovci, se se svými koaličními partnery dohodli na složení krajské rady. Hejtmanem by se měl stát lídr ČSSD v Pardubickém kraji Radko Martínek. Proti dosavadnímu uspořádání budou dva z devíti radních neuvolněni a svou funkci budou vykonávat vedle běžného zaměstnání.

Opoziční strany obsadí podle dohody křesla předsedů klíčových výborů. KSČM získá pozici předsedy finančního, ODS kontrolního výboru. Ze zbývajících pěti obsadí ČSSD vedení tří a KPK s ODS jednoho výboru. Koaliční dohoda by podle Martínka měla být podepsána dnes večer.

V nové krajské radě byly do jednoho spojeny resorty školství a kultury, zcela zmizel dosavadní post Jany Smetanové (ODS), která měla na starosti rozvoj lidských zdrojů, celoživotní vzdělávání a zaměstnanost.

Neuvolnění členové rady Petr Šilar (KDU-ČSL), dosavadní radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí, a právník Miroslav Stejskal (ČSSD), nebudou mít funkci jako své zaměstnání. Šilar před osmi lety zastával místo starosty města Letohradu, Stejskal je současným starostou Výprachtic na Orlickoústecku. „Jejich resorty zatím nejsou vymezeny, počítáme ale s tím, že by jim každá strana něco ze svých agend předala, protože kromě toho budou chodit do práce,“ uvedl Radko Martínek.

Sociální demokracie získala v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 19 mandátů. ODS odsadila 11 křesel, Koalice pro Pardubický kraj devět a komunisté šest míst.

Navržení členové rady Pardubického kraje pro funkční období 2008 až 2012

  • Radko Martínek (ČSSD) - hejtman, všeobecný rozvoj kraje, evropské fondy
  • Roman Línek (KDU-ČSL) - náměstek pro finance a majetek, zastupování hejtmana
  • Jan Tichý (ČSSD) - radní pro dopravu, dopravní obslužnost a cestovní ruch
  • Markéta Tauberová (ČSSD) - radní pro zdravotnictví
  • Miloslav Macela (KDU-ČSL) - radní pro sociální věci a neziskový sektor
  • Jana Pernicová (ČSSD) - radní pro školství, kulturu a památky
  • Václav Kroutil (ČSSD) - radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí
  • Petr Šilar (KDU-ČSL) - neuvolněn pro funkci, resort zatím nebyl určen
  • Miroslav Stejskal (ČSSD) neuvolněn pro funkci, resort zatím nebyl určen