Rudý comeback: Komunisté míří do krajů

Praha - Do krajských křesel se vracejí lidé, kteří zde seděli před pádem komunistického režimu v roce 1989. O moc se s nimi po výhře v říjnových volbách do krajských zastupitelstev rozdělí sociální demokracie. Komunisté se budou přímo podílet na vedení kraje v Karlovarském a Moravskoslezském kraji, tichou podporu od nich očekávají socialistické vlády ve Středočeském a Plzeňském kraji i na Vysočině.

V Moravskoslezském kraji pozval komunisty do vlády budoucí hejtman za ČSSD Jaroslav Palas. Jeho náměstkem pro zdravotnictví se stane Karel Konečný z KSČM. Svou nově získanou funkci předlistopadový náměstek pro zemědělství hájí: „Myslím si, že proběhlé volby nám daly určitý mandát. A ten nesmíme zklamat.“

Konečný přitom není jediným reprezentantem bývalého režimu v moravskoslezské krajské politice. Do křesla náměstka pro sociální věci a kulturu se posadí někdejší ekonomický pracovník krajského výboru Svatomír Recman. Předlistopadový tajemník Národního výboru v Ostravě 1 Josef Babka bude radním.

Karlovarský kraj se chystá na oranžovo-rudou vládu

Komunisté si mnou ruce i v Karlových Varech. I zde je neschopnost sociální demokracie vyjednat alternativní způsob vládnutí dostala k moci. Tamní vládu sestavuje rovněž sociální demokrat a bývalý člen KSČ Josef Novotný. Polovina z jeho osmi radních byla před listopadem také ve straně. „Ptali jsme se, jestli se odpoutali od té minulosti. Oni řekli, že několikrát,“ odůvodnil svůj postup Novotný.

V krajské radě ovšem i tak zasednou dva komunisté. Eva Valjentová se stane krajskou radní pro oblast kultury, památek a cestovního ruchu. Na pozici náměstka hejtmana pro majetkoprávní záležitosti se objeví Jaroslav Borka, bývalý člen krajského sekretariátu ústředního výboru KSČ v Plzni.

Tichá podpora od KSČM? Realita pro Plzeňsko, Vysočinu a střední Čechy

Tím návrat komunismu do české krajské politiky nekončí. Ve Středočeském a Plzeňském kraji a na Vysočině budou komunisté za podporu menšinové vlády ČSSD šéfovat výborům a menšinové vlády socialistů tiše podporovat. Ve středních Čechách, kde způsob vlády vyjednává David Rath, obsadí KSČM hned tři výbory.

Podle politologů si socialisté chtějí otestovat spolupráci s komunisty zatím na krajské úrovni. Vládní spolupráci jim zatím zakazuje tzv. bohumínské usnesení vydané v době, kdy byl stranickým předsedou Miloš Zeman. Současní představitelé ČSSD ale v budoucnu revizi zmíněného usnesení nevyloučili.

„Účast komunistů na vedení krajů může do budoucna znamenat upevnění spolupráce s ČSSD na parlamentní úrovni, avšak může být také její rozbuškou,“ tvrdí analytik Štěpán Kotrba.