Policie hlídkovala na Židovském Městě kvůli extremistům

Praha - Pražská policie obsadila v podvečer židovskou část Starého Města kvůli možné akci extremistů v souvislosti se 70. výročím Křišťálové noci. Uvedl to mluvčí policie Tomáš Hulan. Na místě bylo asi sto policistů, včetně těžkooděnců. Kolem osmé hodiny večer se v okolí Židovského Města pohybovaly asi dvě skupinky extremistů po zhruba deseti neonacistech. Většina policistů z místa už odjela.

„Jsou to jen malé skupinky, dovnitř se všichni najednou nedostanou. Spíš se možná budou trousit jednotlivě, ale nepředpokládáme, že budeme muset zasahovat,“ řekl jeden z policistů na místě. Podle něj extremisté chtěli demonstrovat svou sílu, ale sešlo se jich jen zhruba dvacet.

Policisté hlídali všechny přístupy k synagogám a ke Starému židovskému hřbitovu v centru Prahy. Na místě byly pohotovostní jednotky, v Pařížské ulici byli připraveni těžkooděnci. Část policistů bude v oblasti hlídkovat celou noc.

Před rokem přijely do Prahy stovky extremistů

Křišťálová noc, která získala pojmenování podle střepů z vymlácených výloh, oken a lustrů, je považována za symbol a předěl nacistické protižidovské politiky, která vyústila v holokaust. V noci z 9. na 10. listopadu 1938 byli Židé v Německu, v obsazeném Rakousku a v okupovaném pohraničí českých zemí po desítkách vražděni a po tisících odváženi do koncentračních táborů.

Minulý rok přijely do Prahy na výročí Křišťálové noci stovky pravicových i levicových radikálů. Zamýšlený pochod neonacistů Židovským Městem se sice nakonec díky policejním opatřením nekonal, na několika místech se ale odehrály potyčky mezi levicovými a pravicovými extremisty. Po jejich rvačkách zůstali i ranění. Policie předvedla 250 až 300 osob z obou stran.