Veteráni si připomněli oběti světových válek

Praha – Oběti dvou světových válek si dnes na pražském ďáblickém hřbitově připomněli veteráni společně se zástupci ministerstva obrany a Úřadu vlády. Pietní akce na hřbitově v Ďáblicích zahájila vzpomínkový Den veteránů, který odpoledne pokračoval na ministerstvu obrany i před generálním štábem české armády v Dejvicích a vyvrcholil bohoslužbou ve vojenském kostele sv. Jana Nepomuckého. Den veteránů každoročně připomíná konec první světové války, boje v ní skončily před 90 lety.

Vzpomínky na ďáblickém hřbitově, kde jsou pohřbeni mimo jiné českoslovenští legionáři z první světové války, se zúčastnili také zástupci zemí, které v konfliktu bojovaly na straně Dohody – Francie, Itálie a Spojených států. „Tento akt je jedním z prvních, které slavíme na dnešní Den veteránů, současně s tímto dnes od devíti na ministerstvu obrany byly položeny věnce,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Pietní akce v Ďáblicích se měla zúčastnit také ministryně obrany Vlasta Parkanová, která se ale nakonec omluvila.

Vrcholy dne – shromáždění v Dejvicích a na Žižkově

Ministryně naopak vystoupila společně s náčelníkem generálního štábu Vlastimilem Pickem na slavnostním shromáždění u sídla generálního štábu české armády. Toto shromáždění a především odpolední ocenění válečných veteránů ve Vojenském historickém ústavu je podle Jana Pejška nejvýznamnější dnešní událostí.

„Každý člověk, který má to štěstí, že žije v míru, který je samozřejmě relativní, nemůže zapomínat na to, co se událo a co tady vždy bude přítomno jako nová a nová hrozba. Lidstvo je nepoučitelné,“ poznamenala ministryně obrany Vlasta Parkanová.  

Během odpoledne byla také zahájena výstava o mobilizacích v roce 1938 a pokřtěna nová kniha veterána z 2. světové války Tomáše Sedláčka. Byl rovněž odhalen tank LT 35, který včera dorazil do Prahy ze Spojených států, uvedl Jan Pejšek.

Padlé ve světových válkách připomene mše

Polední ekumenická mše, kterou celebroval hlavní vojenský kaplan, připomněla padlé v obou světových konfliktech.

První světová válka, která skončila právě před 90 lety, 11. listopadu 1918 v 11 hodin, byla do té doby nejkrvavějším konfliktem lidské historie, horší byla v tomto ohledu pouze pozdější druhá světová válka. Čeští vojáci se čtyřletého konfliktu zúčastnili na obou stranách, v řadách rakouských císařských vojsk i jako členové tzv. legií bojujících na stranách Dohody na západní i východní frontě, do nichž se vojáci většinou dostávali dezercí z rakouské armády.