Ministr Jehlička chce uzákonit manželství na doživotí

Praha - Ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL) navrhuje zavést do českého práva manželství, ze kterého není téměř možné se doživotně vyvázat. Píše to dnešní Právo. Podle tohoto návrhu by se snoubenci, kteří se předem smluvně dohodnou vstoupit do manželství na celý život, dobrovolně vzdali možnosti později se rozvést. Odborníci návrh ministerstva kultury hodnotí jako krok zpět.

Jehličkův úřad návrh začal prosazovat v rámci připomínkového řízení k novému občanskému zákoníku z dílny ministerstva spravedlnosti, který bude koncem roku projednávat vláda. Manželství by podle představ lidoveckého ministra mohlo skončit jen v případě, že by se prokázala vina jednoho z manželů na rozpadu vztahu a ten druhý by navíc na rozvodu trval. Viník by vůbec neměl nárok dožadovat se rozvodu. Částečně by se tak vrátila praxe běžná před rokem 1948, kdy rozvod byl ojedinělou záležitostí.

Dnes přitom stačí, aby kterýkoliv z manželů podal žádost o rozvod, a soud, dojde-li k závěru, že manželství je v rozvratu, už řeší jen případné spory ohledně majetku a dětí. Ministerstvo spravedlnosti potvrdilo, že podnět z ministerstva kultury opravdu obdrželi, momentálně se ale nepočítá s tím, že by se do zákona zapracovával.

„Takový návrh jde proti všem současným evropským trendům. Dnes se vychází ze zásady, že rozvod je legitimním řešením sporu manželů. Proto není důvod zjišťovat, kdo nese na rozvratu vinu,“ komentoval Jehličkův návrh právník Ondřej Frinta. Jehličkova iniciativa není podle hlavního legislativce KDU-ČSL Cyrila Svobody návrhem strany.