ČSSD chce jít na jihu Čech do koalice s ODS

České Budějovice - Na jihu Čech bude nejspíš příští čtyři roky vládnout sociální demokracie s ODS. K tomuto závěru dospěli vyjednavači obou stran. Jejich dohodu teď musí schválit ještě kluby zastupitelů. Hejtmanem by se měl stát Jiří Zimola. Občanští demokraté přistoupili na programové požadavky ČSSD. Lidovci a komunisti, kteří se také dostali do zastupitelstva, skončí zřejmě v opozici.

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získají občanští a sociální demokraté většinu 41 hlasů. V krajské radě bude mít ČSSD sedm zástupců a ODS získá čtyři křesla. Opozici budou tvořit komunisté a lidovci.

„Hlasování bylo veřejné a odsouhlasili jsme to všemi hlasy,“ uvedl Zimola. Nově zvolení zastupitelé za ČSSD podle něj vzali na vědomí výsledky dosavadního povolebního vyjednávání i to, že ODS přistoupila na všechny jejich podmínky. Pokud krajský výkonný výbor ČSSD tento návrh schválí, bude možné v příštím týdnu podepsat koaliční smlouvu.

Dvoubarevná vláda už po dnešní odpolední schůzce získala konkrétnější obrysy. ČSSD má právo obsadit post hejtmana a ODS nominuje prvního náměstka hejtmana. O jménech se v tomto kole povolebních vyjednávání podle Zimoly ještě nemluvilo. 

V krajských volbách na jihu Čech zvítězila ČSSD před ODS, KSČM a lidovci. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získali sociální demokraté 22, ODS 19, komunisté deset a lidovci čtyři křesla.