Urbanová podala trestní oznámení na Salichova v Čunkově kauze

Vsetín - Marcela Urbanová, korunní svědkyně v údajné korupční kauze vicepremiéra Jiřího Čunka, podala v úterý trestní oznámení na okresního státního zástupce Arifa Salichova a některé další lidi, kteří se podíleli na vyšetřovaní šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka a podnikatele Petra Hurty. Trestní oznámení se týká i Radomíra Maráčka, ředitele Fakultní nemocnice Olomouc, a bývalého mistra spravedlnosti Jiřího Nováka.

Urbanová viní Salichova ze zneužití pravomoci veřejného činitele a křivého obvinění ve stádiu přípravy, Maráčka z křivého znaleckého posudku a Nováka z křivé svědecké výpovědi. Všechny osoby pak z účasti na zločinném spolčení. „Dostala jsem se ke spisu pana Čunka a pana Hurty. A jak se jím společně s mou klientkou 'prokousáváme', dostáváme se k některým věcem, které jsou pro nás nepřijatelné,“ uvedla právní zástupkyně Urbanové Klára Veselá Samková.

Čunka policie obvinila v únoru 2007 z přijetí úplatku. Podezírali jej z toho, že jako starosta Vsetína vzal v únoru 2002 půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty. Čunek obvinění popřel. V červnu 2007 nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká odebrala dozor nad kauzou přerovskému žalobci a přidělila případ do Jihlavy žalobci Arifu Salichovovi, ten v srpnu téhož roku stíhání zastavil.

Začátkem listopadu 2007 Vesecká nařídila, aby Čunkovo stíhání pokračovalo. Čunek následně podal demisi. Stíhání kvůli údajné korupci žalobce Salichov koncem listopadu podruhé zastavil s tím, že se trestný čin nestal. Rozhodnutí potvrdilo Nejvyšší státní zastupitelství, a tím vyšetřování Čunkovy údajné korupce definitivně skončilo.