Regionova bude jezdit mezi Valašským Meziříčím a Kojetínem

Valašské Meziříčí (Vsetínsko) - Na konci letošního roku začne ve Zlínském kraji jezdit další souprava Regionova, která vzniká přestavbou starších motorových vlaků. České dráhy ji nasadí na trati mezi Valašským Meziříčím a Kojetínem na Přerovsku. V budoucnu by se tyto inovované soupravy měly objevit i na dalších regionálních tratích v kraji, informoval mluvčí valašskomeziříčské radnice Josef Beneš.

Modernizované soupravy Regionova se na železnicích Zlínského kraje poprvé objevily v roce 2006. České dráhy je nasadily na jednu z nejvytíženějších linek, trať z Otrokovic do Vizovic. Ta zajišťuje dopravu v celé zlínské aglomeraci a denně ji využívá až 6000 cestujících. Zlínský kraj se tak stal prvním místem v republice, kde byla tato modernizovaná vlaková souprava využita.

„V současné době jich ve Zlínském kraji jezdí pět, do konce roku snad přibude šestá,“ uvedl ředitel Krajského centra osobní dopravy Ludvík Urban. Regionova by v úseku mezi Valašským Meziříčím a Kojetínem měla jezdit od 14. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád. Podle Urbana se uvažuje i o jejím nasazení na trati z Valašského Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm.

Motorové soupravy Regionova vznikají přestavbou starých motorových vozů řady 810 a přípojných vozů. Cena jedné přestavby, která se provádí v šumperském závodu Pars nova, činí zhruba 21 milionů korun. Souprava nabízí proti svému předchůdci vyšší komfort a spolehlivost, je také bezbariérová. V celé republice jich nyní jezdí už více než šest desítek.