Aktivisté Greenpeace zablokovali velkorypadlo v lomu ČSA

Horní Jiřetín - Čtyři aktivisté Greenpeace dnes zastavili obří rypadlo tím, že se mu postavili do cesty ve velkolomu ČSA u Horního Jiřetína na Mostecku. Zabráněním v těžbě protestují proti plánům Litvínovské uhelné ze skupiny Czech Coal na prolomení územních ekologických limitů těžby hnědého uhlí schválených vládnou v roce 1991.

Do akce se zapojilo na 30 členů a příznivců Greenpeace, kromě Čechů i Slováci, Britové a Švýcaři. „Aktivisti Greenpeace vstoupili na cizí území, ohrozili navíc sebe a naše zaměstnance. Zamezením velkostroji v práci vzniknou i nemalé škody. Nemám nic proti happeningům, ale nikoli v tak nebezpečném území, kde jsou ohroženy lidské životy,“ řekla mluvčí Czech Coal Liběna Novotná. Na místo incidentu se dostavili členové bezpečnostní agentury Dora, doplnila.

Ekologičtí aktivisté upozornili dnešní akcí podle vedoucího energetické kampaně Greenpeace Jana Rovenského mimo jiné i na snahu těžebních firem zabránit ve sněmovně přijetí novely horního zákona.

„Již třetím rokem se snažíme zabránit společnosti Mostecká uhelná (MUS) (firma se později rozdělila na Mosteckou uhelnou, Litvínovskou uhelnou a Vršanskou uhelnou), aby srovnala se zemí Horní Jiřetín a sousední Černice kvůli uhlí. Považujeme proto za nutné velmi důrazně upozornit na její současný pokus torpédovat vládní novelu horního zákona. Právě ta by totiž měla umožnit definitivní odpis ložiska uhlí pod Horním Jiřetínem, a znemožnit tak další rozšiřování velkolomu,“ vysvětlil smysl dnešní akce Rovenský.

Těžební firmu kritizuje i místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt, který se dnešní akce zúčastnil. „Začíná nám opravdu docházet trpělivost. Uhlí sice podle zákona patří státu, a ten má teoreticky právo jej kdykoliv odepsat, ale obstrukce MUS tento proces už 15 let blokují. Firma byla státními úřady od roku 1994 opakovaně vyzvána, aby podklady poskytla. Vždycky odpoví, že na jejich přípravě pracuje, a směje se přitom úředníkům do očí. Za porušování zákona jí přitom nyní nehrozí žádný postih,“ řekl.