Klaus přijal na Hradě rabíny

Praha - Prezident Václav Klaus dnes na Pražském hradě přijal rabíny. V Praze totiž končí třídenní Konference evropských rabínů (CER), na kterou přijelo kolem tří stovek účastníků z Evropy, USA a Izraele. Setkání duchovních s hlavou státu bylo spíše společenské, s Klausem se rabíni bavili mimo jiné například o ohrožení košer stravy evropskými regulemi na ochranu zvířat. Na setkání nechyběl ani vrchní pražský a zemský rabín Karol Sidon.

Regulace Evropské unie na ochranu zvěře by totiž mohly znemožnit takzvanou rituální porážku. Podle Klause rabíni předpokládají, že se toto téma bude velmi probírat následující půlrok, kdy bude Česko předsedat EU. Rabíni projednávali i vztah židovské komunity k politickým, legislativním a ekonomických otázkám v současné Evropě.  

Dalším tématem byl antisemitismus. Prahu vnímají rabíni jako jednu z komunit střední Evropy, kde se po druhé světové válce a následném období komunistické totality podařilo obnovit židovský život. Podle výkonného ředitele CER Aby Dunnera má česká veřejnost velmi vřelý vztah k židovské komunitě, což v ostatních evropských zemích není běžné.

Konference se neobešla bez incidentu

Setkání lidí židovské víry v hlavním městě se ale neobešlo bez incidentů. V den zahájení konference, v úterý, tři údajní příznivci neonacismu zaútočili na jednoho z účastníků konference. Házeli po něm dlažební kostky a slovně ho napadali. Muž hledal pomoc v blízké restauraci. Útočníci se pak dali na útěk, policisté je ale chytili. Mladíci jsou obviněni z násilí proti skupině obyvatel, výtržnictví a ublížení na zdraví. Nyní čekají, zda na ně soudce uvalí vazbu. Hrozí jim rok až pět let vězení. Podle redaktora ČT Jana Šenkýře se i přes tento incident cítí rabíni v Praze bezpečně. Ohroženější si připadají spíše v Německu nebo Francii. Policisté naštěstí v centru hlídkovali už dříve kvůli možným obavám z incidentů v souvislosti se sedmdesátým výročím Křišťálové noci.

Tradice každoročního setkávání rabínů se datuje už od roku 1956. Konference v současné době sdružuje rabíny přibližně ze 40 zemí Evropy. Letos se konala poprvé v Česku, rabíni se obvykle scházejí v zemích západní Evropy. Jejich setkání navázalo na pondělní Světové fórum o holokaustu pořádané v Bruselu.

Minulý rok přijely do Prahy na výročí Křišťálové noci stovky pravicových i
levicových radikálů. Zamýšlený pochod neonacistů Židovským Městem se sice nakonec díky policejním opatřením nekonal, na několika místech se ale odehrály potyčky, po kterých zůstali i zranění.

Křišťálová noc

Získala pojmenování podle střepů z vymlácených výloh, oken a lustrů. Je považována za symbol a předěl nacistické protižidovské politiky, která vyústila v holokaust. V noci z 9. na 10. listopadu 1938 byli Židé v Německu, v obsazeném Rakousku a v okupovaném pohraničí českých zemí po desítkách vražděni a po tisících odváženi do koncentračních táborů.

Policie dosud neví, z jakého důvodu k nehodě došlo. Lepší je se ptát: Co bylo příčinou nehody?
Zdroj: ČT24