Ďuričko zůstává ve vazbě, soud jeho stížnost zamítl

Praha - Pražský hoteliér Bohumír Ďuričko, který je obviněn z vraždy Václava Kočky mladšího, zůstane ve vazbě. V úterý o tom rozhodl pražský městský soud, který nevyhověl podnikatelově stížnosti proti umístění do vazby. Městský soud sice změnil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1, když konstatoval, že nehrozí, že by Ďuričko mohl ovlivňovat svědky. Podle nového rozhodnutí ale stále trvají důvody takzvané útěkové vazby.

Ke stejnému závěru již asi před 14 dny dospěl státní zástupce. Ďuričko tak mohl požádat o propuštění z vazby na kauci. Jako záruku, že se nepokusí uprchnout, nabídl hoteliér tři miliony korun. Žalobci dosud o žádosti nerozhodli. Pokud by jí nevyhověli, zabýval by se jí Obvodní soud pro Prahu 1.

K tragické události došlo v pátek 10. října po autogramiádě a křtu Paroubkovy knihy v pražské restauraci Monarch. Podle kriminalistů se Ďuričko a Kočka dostali do sporu a následně i do potyčky. Ďuričko pak údajně vytáhl zbraň a Kočku mladšího zabil třemi výstřely do hrudi. Ďuričkovi kvůli tomu hrozí deset až patnáct let vězení.

Ďuričko a svědci přišli s odlišnými verzemi popisu incidentu. Ďuričko médiím řekl, že jej Kočka mladší napadl, protože předtím urazil jeho otce, provozovatele Matějské pouti Václava Kočku staršího. Po dvou inkasovaných úderech prý Ďuričko upadl na svou těhotnou přítelkyni. Podle svých slov se bál o život svůj, své přítelkyně i nenarozeného dítěte, vytáhl zbraň a třikrát vystřelil směrem ke Kočkovi mladšímu.

Naopak Kočka starší a další Paroubkův známý, podnikatel Vratislav Šlajer, již dříve řekli, že si nevšimli, že by Kočka mladší Ďuričku napadl.