Paroubek i Topolánek popřeli, že by se rozhodlo o Vlčkově odchodu z čela sněmovny

Praha - Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) dnes v televizi Prima řekl, že o jeho odchodu z funkce šéfa sněmovny už bylo rozhodnuto. Premiér Mirek Topolánek (ODS) už dříve připustil možnost, že v čele sněmovny stane předseda ČSSD Jiří Paroubek. Ten ale dnes Vlčkova slova popřel jako nesmysl. O podobné dohodě se oficiálně nejednalo ani podle Topolánka.

„Mně se to dostalo na stůl ve středu, kolem 20:00 jsem dostal telefonát, že smlouvy jsou již dohodnuty a podepsány,“ uvedl Vlček. Později však svá slova zpochybnil. Na otázku agentury ČTK, zda má informace, že dohoda o jeho odchodu existuje, řekl, že ne. Dodal také, že se už k tomuto tématu nebude vyjadřovat, protože je kolem něj spousta spekulací.

Paroubek řekl, že Vlčkova vyjádření o dohodě jsou nesmysl: „Celé si to vymyslel, je to jeho psychický problém.“ Ani podle Topolánka se o podobné dohodě oficiálně nejednalo.

Jiří Paroubek:

„Vlček si to celé vymyslel, je to jeho psychický problém.“

Zpravodajskému serveru Novinky.cz ale Paroubek řekl, že s Vlčkem na toto téma mluvil. „Probral jsem s ním možnosti, probral jsem i eventualitu, která by mohla vyplynout, pokud bychom se dohodli na principiálních věcech,“ řekl serveru Paroubek.

Koaliční politici naznačili, že nemají proti případnému nástupu lídra ČSSD do funkce předsedy sněmovny výhrady.

Podle některých spekulací by mohla být ústavní funkce pro Paroubka součástí širší dohody ODS a ČSSD, která má zajistit uklidnění vztahů mezi opozicí a vládou v době českého předsednictví v Evropské unii.