Češi si budou moct v Praze prohlédnout Tváře moci

Praha - Zítra se v centru Prahy objeví tváře prominentů komunistické státní bezpečnosti. Ústav pro studium totalitních režimů chce v rámci výstavy Tváře moci ukázat, jak se konkrétní lidé podíleli na udržení minulého režimu v Československu. Mnohým historikům se ale nápad ústavu nelíbí.

Výstava ukazuje některé členy vedení pražské a středočeské StB, ale také představitele složky policie, která měla potlačovat tzv. vnitřního nepřítele. Fotky pohlavárů doplňují i jejich životopisy a politické profily. „Cílem je ukázat tváře moci, ukázat konkrétní lidi, kteří se podíleli na perzekuci nevinných,“ uvedl mluvčí Ústavu pro studium totalitních režimů Jiří Reichel.

Výstava se ale nelíbí některým historikům. Podle nich se jedná o veřejné pranýřování náhodně vybraných členů StB, kteří se nemohou bránit. „Jsou očerňováni na veřejném prostoru, kde si po nich v podstatě každý může hodit v uvozovkách symbolickým kamenem,“ tvrdí historik Pavel Mücke.

Ústav kritiku odmítá. Údaje prý převzal přímo ze spisů StB a teď je chce dostat k lidem. „Tahle forma je donutí zastavit se, přečíst si ty informace a zapřemýšlet i nad tou dobou,“ myslí si Reichel.

Podle Mückeho se ale členové StB nedají soudit jen podle funkce, kterou zastávali: „Leckdy se k tomu režimu nemuseli stavět tak, jak je to teď prezentováno.“

V Brně je obdobná výstava k vidění od konce října.  Autorům už se ozvalo několik lidí, kteří se zveřejněním nesouhlasí. Ústav se brání tím, že postupuje podle archivního zákona. Výstava Tváře moci začíná na Václavském náměstí v pátek a potrvá do 12. prosince.