Olomoucký kraj povede Martin Tesařík

Olomouc - Hejtmanem Olomouckého kraje byl dnes zvolen lídr ČSSD v podzimních volbách, poslanec a bývalý olomoucký primátor Martin Tesařík. Ve funkci nahradí dosavadního hejtmana Ivana Kosatíka z ODS. Pro Tesaříka hlasovalo 44 z 55 zastupitelů, tedy všichni členové koalice ČSSD, ODS a KDU-ČSL. Proti bylo deset komunistů, kteří jsou v opozici. Tesařík byl jediným navrženým kandidátem.

Hlasovalo se veřejně prostřednictvím elektronického hlasovacího systému, přestože komunisté si přáli tajnou volbu. Jejich protinávrh ale neprošel. Lídr komunistů Alexander Černý dnes před hlasováním ve čtvrthodinovém projevu řekl, že v Olomouckém kraji nemá smysl chodit volit, protože výsledek voleb je jen výměnou kanceláří a vládnout bude vždy buď Tesařík, nebo Kosatík. Bývalý i nový hejtman, kteří se před časem vystřídali i v křesle olomouckého primátora, to ale odmítli.

V jedenáctičlenné radě mají sociální demokraté osm členů, ODS dva a lidovci jednoho. Kromě hejtmana Tesaříka tvoří radu i jeho sedm náměstků. Čtyři z nich budou za ČSSD. Michael Fischer povede zdravotnictví a byl rovněž zvolen statutárním zástupcem hejtmana. Alois
Mačák bude mít na starosti dopravu, Radovan Rašťák resort kultury a památkové péče a Yvona Kubjátová sociální záležitosti. Za ODS budou náměstky Ivan Kosatík a Pavel Sekanina za finance a školství. Jediný lidovecký náměstek Pavel Horák bude pečovat o regionální rozvoj, zemědělství a životní prostředí.  

Sociální demokracie v říjnových volbách získala v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 27 mandátů a k většině, aby mohla vládnout sama, jí chybělo jediné křeslo.

Martin Tesařík

Čtyřiapadesátiletý poslanec byl v roce 1990 jako nezávislý zvolen do olomouckého městského zastupitelstva, jehož členem je dodnes. V březnu 1998 byl zvolen olomouckým primátorem. V čele Olomouce stál až do roku 2006. Po vzniku krajů v roce 2000 byl zvolen do prvního zastupitelstva Olomouckého kraje, kde byl předsedou klubu zastupitelů ČSSD. V roce 2004 neúspěšně kandidoval do Senátu. Do ČSSD vstoupil v roce 1994. V letech 2001 až 2004 byl šéfem krajské ČSSD a v letech 2003 až 2005 dokonce místopředsedou strany. Ve sněmovně pracuje ve výboru pro obranu. Je předsedou podvýboru pro kontrolu plnění úkolů reformy české armády a místopředsedou podvýboru pro obecní a městské policie.