Pražská rada ODS nechce Paroubka v čele sněmovny, Topolánek je uklidňuje

Praha - Pražská regionální rada ODS rezolutně odmítá uvedení Jiřího Paroubka (ČSSD) do nejvyšších ústavních funkcí. Během jednání rady to dnes řekl pražský primátor Pavel Bém (ODS). O možnosti, že by se šéf nejsilnější opoziční strany Paroubek stal předsedou Poslanecké sněmovny, se v poslední době hovoří v souvislosti se snahou vlády a premiéra Mirka Topolánka (ODS) vyjednat "příměří" mezi kabinetem a opozicí v době českého předsednictví Evropské unii. Česká republika se předsednickou zemí stane od počátku ledna 2009. Premiér Topolánek dnes na výtky pražské ODS reagoval vyjádřením, že připravovaná dohoda se nebude týkat personálních otázek.

„Není to nutné ani politicky prozíravé,“ citoval Bém z usnesení pražské regionální rady ODS a připomněl, že po krajských volbách v regionálních vládách mnohdy zasedne ČSSD společně s komunisty. Navíc pražskému primátorovi vadí, že o obsahu možné spolupráce ODS a ČSSD zatím nejednal žádný stranický orgán. Podle usnesení pražské rady ODS je podobný postup jen soukromou Topolánkovou iniciativou.

Bém je největším vnitrostranickým rivalem současného předsedy ODS Topolánka před prosincovým volebním sjezdem strany. Uvedl, že v tuto chvíli, kdy zástupci pražské organizace ODS nebudou moci diskutovat se stranickým vedením na výkonné radě, bylo by jediným rozumným řešením jasně a kategoricky spolupráci s ČSSD odmítnout.

"Do této chvíle neproběhlo žádné oficiální jednání s Jiřím Paroubkem o
českém předsednictví EU. Byli pouze svoláni experti, kteří mají připravit
text dohody, která umožní klidný průběh předsednictví a spolupráci vlády a Poslanecké sněmovny na tomto úkolu," reagoval dnes na Bémovy výroky Topolánek. Podle médií už ale s Paroubkem na toto téma několikrát diskutoval. Také předseda ČSSD v dosavadních tvrzeních odmítal existenci dohody, podle níž by měl v čele sněmovny nahradit svého stranického kolegu Miloslava Vlčka. Premiér Topolánek dále konstatoval, že připravovaná smlouva se nebude týkat personálních záležitostí.