Oblastní sněm Prahy 1 nedoporučil na předsedu ani Béma ani Topolánka

Praha - Oblastní sněm v Praze 1 nevyjádřil ve čtvrtek večer podporu ani jednomu z kandidátů na předsedu ODS. Jde zřejmě o první pražský obvod, který nepodpořil pražského primátora Pavla Béma. Pražská ODS přitom Béma, který je jedním z hlavních kritiků současného předsedy strany a premiéra Mirka Topolánka, dlouhodobě favorizuje. Někteří účastníci jednání v Praze 1 ale volbu zpochybňují, podle nich za výsledkem stojí především premiérova partnerka, místopředsedkyně sněmovny Lucie Talmanová.

Místopředseda ODS v Praze 1 František Ryba řekl, že původně byl v tajné volbě doporučen Bém. „Příznivci Mirka Topolánka se s tím ale nesmířili a po třech hodinách požádali o revokaci volby,“ popsal Ryba. Dodal, že za zrušením stála především Talmanová a radní Prahy 1 a předseda oblastního sdružení Filip Dvořák. Podobně se vyjádřil i místopředseda pražské ODS Jiří Janeček, podle něhož byly při revokaci použity „vydírací až mafiánské metody“.

Podle Talmanové bylo hlasování revokováno „z důvodu vážného podezření z manipulace s volebními lístky“. Revokaci podle ní podpořili všichni delegáti sněmu.

Podle Ryby by ale bylo regulérní, pokud by volba byla zpochybněna vzápětí, a ne až po třech hodinách. Během této doby podle něj mohli Topolánkovi příznivci ovlivnit řadu účastníků sněmu. V nové volbě, která se protáhla až do pozdních nočních hodin, se pak přítomní neshodli ani na jednom z kandidátů.