Při závodu na Plzeňsku najelo auto do stojících diváků

Horní Hradiště/Plzeň - Při rallye v Horním Hradišti u Plas na severním Plzeňsku včera večer najelo závodní auto do diváků. Podle dostupných zpráv bylo šest lidí zraněno, kromě čtyř dospělých také dvě děti ve věku 9 a 13 let. Všichni utrpěli těžká a středně těžká zranění. Mají zlomeniny nohou a rukou. Velmi vážný zůstává stav dvou zraněných. Policie vyšetřuje, zda řidič nezvládl vozidlo, nebo zda byla příčinou nehody technická závada, případě zda pořadatel dobře zabezpečil trať.

Druhá etapa závodu odstartovala dnes v 09:00 v Kralovicích, ukončena by měla být kolem 16:00. „Na dnešek je naplánován výslech zraněných i dalších svědků. Bude nutné například zjistit, kde diváci stáli. Šetříme případnou míru odpovědnosti ublížení na zdraví z nedbalosti,“ řekla západočeská policejní mluvčí Jolana Číhová. Vyslechnuti už údajně byli oba členové posádky.

„Starší manželský pár převezl vrtulník do plzeňské fakultní nemocnice na Lochotín, otce dětí a dalšího muže transportovaly sanitky na chirurgické oddělení v Mulačově nemocnici v Plzni a do fakultní nemocnice na Borech. Ranění utrpěli těžké zlomeniny stehenních kostí i poškození jiných částí těla,“ řekla mluvčí krajské záchranné služby Lenky Ptáčková. Samotný vůz navíc narazil do stodoly v blízkosti nebezpečné zatáčky.

Při loňské rallye zahynul v Plasích jeden z jezdců

Závod Pongratz Rallye Kralovice odstartoval v pátek v 17:00. Jelo se částečně po místních komunikacích a silnici třetí třídy. Podle tajemníka městského úřadu v Plasích Josefa Domabyla nejsou komunikace ve špatném stavu. „Ta rallye má smůlu. Už vloni při závodu se tam zabil jeden mladý muž a závod pak byl zrušen,“ uvedl. Nešťastné nehodě navíc dopomohla výrazně špatná viditelnost kvůli husté mlze.

Podle něj jde o poloamatérský závod, který odstartoval v Plasích v části zvané Peklo a vede na Horní Hradiště, Žebnici a končí na křižovatce s hlavním tahem 1/27 Plzeň-Most. V celém zhruba šestikilometrovém úseku byla silnice uzavřena.

Policie vyšetřuje příčinu nehody

Policie nyní na místě nehodu vyšetřuje. „Vůz vyjel ze zatáčky a najel do stojících diváků. Šetříme, co bylo příčinou nehody, zda řidič nezvládl řízení, nebo se jednalo o technickou závadu. Zabýváme se také tím, jak byla trať zabezpečena,“ uvedla policejní mluvčí Jolana Číhová. 

Na místě zasahovalo pět sanitek, které převážely zraněné do nemocnice a také na letiště v Plasích, kde kvůli špatné viditelnosti musel přistát vrtulník.